Učionica
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK ORGANIZIRANA 1. NOĆ ZNANOSTI

Nastavnici i studenti zanimljivo približavali znanost posjetiteljima
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek organizirao je 1. Noć znanosti koja je održana 12. prosinca 2017. u fakultetskim prostorijama.

Noć znanosti započela je pozvanim i edukativnim predavanjem koje je pod nazivom „Cyberbiosecurity: A New Discipline and Enterprise Under Construction” održao prof. dr. sc. Randall Murch (Virginia Tech University, SAD). Potom su nastavnici i asistenti Fakulteta sa studentima osmislili i proveli mnogo zanimljivih radionica, ponajprije namijenjenih učenicima srednjih škola koji su i mogući studenti Fakulteta, ali i široj populaciji. Teme radionica bile su: Put u središte povijesti kemije, Vratimo se prirodi uz biljnu kozmetiku, Noćna eksplozija boja, Obrok za čistu peticu – super bombe, Šarenilo kemijskih reakcija, Okusi vode, Voda za laku noć, Flips iz laboratorija, Testirajte svoja osjetila, Fluorescentne molekule hrane, Istražujemo pivske stilove, Voće „superhrana”, Obojena kemija te Doživite 4-D probavu.

Posjetitelji su mogli vidjeti kako izgleda kada se voda pretvori u vino, a vino u mlijeko. Svjedočili su i žutoj kiši te različitim drugim fascinantnim kemijskim reakcijama. Saznali su i kako napraviti balzam za lice i usne te šumeće kuglice, ali i drugu prirodnu kozmetiku. Naučili su koje se voće, pa čak i povrće, može kombinirati kako bi se postigla hidratacija tijela te vitaminska i energetska bomba. Saznali su koje od dostupnoga voća na tržištu ima najveći udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost. Igrom svjetla i sjene te glazbom doživjeli su opuštajuću snagu vode. Okušali su se u testovima otkrivanja mirisa i osnovnih vrsta okusa, testu nizanja boja prema intenzitetu te nizanju gela prema tvrdoći. Imali su priliku vidjeti proces proizvodnje različitih vrsta ekstrudiranih snack proizvoda (flipsa) te su naučili ponešto o različitim pivskim stilovima. Isprobali su različite sladove, omirisali hmeljeve, probali različite vrste piva te upoznali najjednostavniju opremu potrebnu za kućno kuhanje piva. Organiziranjem Noći znanosti Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek u prvom je redu htio približiti svijet znanosti mogućim budućim znanstvenicima različitim eksperimentima koje su izvoditi zaposlenici i studenti Fakulteta, a moguće je bilo i aktivno sudjelovanje učenika i ostalih posjetitelja.

Stela JOKIĆ
Možda ste propustili...