Učionica
POČELO DRUGO DESETLJEĆE IZNIMNE GLAZBENE MANIFESTACIJE UMJETNIČKE AKADEMIJE

GLAZ-B-OS tradicionalno čini Božić u Osijeku posebno lijepim
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Od 4. do 21. prosinca 2017. prošle godine održan je i 11. GLAZ-B-OS, programskim bogatstvom i kvalitetom nastavljajući i dosadašnju tradiciju ove iznimne glazbene manifestacije Umjetničke akademije u Osijeku.

Pri tome je naslov 11. Glazbenih božićnih svečanosti Umjetničke akademije u Osijeku, „GLAZ-B-OS stvara razlike”, točno rekapitulirao njezin desetogodišnji doprinos kulturi i glazbenoj sceni grada Osijeka. Program 11. izdanja, u čijoj je realizaciji sudjelovao i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek (FOOZOS), bio je bogat koncertima, ali su publici bile ponuđene i zanimljive promocije (predstavljanje notnoga izdanja „Sonate za klavir četveroručno” Antuna Sorkočevića), slušaonice (božićni jazz aranžmani, rumunjske božićne pjesme i drugo) te izlaganja i radionice sa zanimljivim temama.

Jedanaesti GLAZ-B-OS trajao je čak 18 dana, a vrhunac je bio na samom kraju, na tradicionalnom natjecanju studentskih pjevačkih ansambala koje je ovaj put održano u Auli glagoljice Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. Iako se na natjecanju primarno izvode božićne pjesme, prošle su godine natjecatelji mogli odabrati i skladbe iz širega glazbenoga repertoara. Prvu su nagradu podijelile dvije pjevačke ekipe – ansambl četvrte godine studija (voditeljica Martina Proleta) i treće godine studija (voditeljica Manuela Molnar). Drugu su nagradu podijelili studenti pete godine studija i voditeljica Dorijana Škoro te ovogodišnji debitanti, studenti prve godine studija pod vodstvom studentice Anđele Ćaćić kojoj je stručno povjerenstvo dodijelilo posebnu nagradu za najbolju voditeljicu studentskoga ansambla. Treća je nagrada pripala ansamblu druge godine studija i voditeljici Mariji Brković. Stručno je ocjenjivačko povjerenstvo dodijelilo još jednu posebnu nagradu: za praizvedbu skladbe „Oj djetešce moje drago”, u aranžmanu Davora Dedića, koju je izveo ansambl treće godine studija na otvorenju natjecanja. Publika je pak kao najbolji izabrala ansambl četvrte godine studija. Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora i predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku, ansamblu četvrte i pete godine uručio je zahvalnice za osobit doprinos umjetničkoj i kulturnoj prezentaciji Studentskoga zbora u sklopu 11. Glazbenih svečanosti. Umjetnička voditeljica ovogodišnje manifestacije bila je Majda Milinović, asistentica UAOS-a.

Igor GAJIN
Nagrada ansamblu u Splitu

Na završnoj večeri 21. međunarodnog zborskog festivala Cro Patria, održanoj u HNK-u u Splitu, studentski je pjevački zbor GLAZ-B-OS Umjetničke akademije u Osijeku osvojio posebnu nagradu stručnoga povjerenstva za najbolji debitantski zbor. Riječ je o mješovitom komornom zboru, sastavljenom od 15 studenata četvrte godine studija Odsjeka za glazbenu umjetnost UAOS-a koji je dobio priliku predstavljati Umjetničku akademiju u Osijeku na tom prestižnom i zahtjevnom međunarodnom natjecanju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike