Novosti
IVAN RADIĆ, PREDSJEDNIK OSJEČKOG HDZ-A

Vrh stranke u Osijeku nije imao svog favorita, niti je ikome pomogao
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Prije nešto više od mjesec dana za predsjednika osječkog HDZ-a izabran je Ivan Radić. Bila je to oštra utakmica u kojoj je Radiću protukandidat bio Domagoj Mikulić, za kojega se pričalo kako je favorit vrha stranke. Kako ta teza i dalje ne jenjava, za komentar smo zamolili Radića.

Bili smo ravnopravni

Dio analitičara još uvijek je stava da je vaša pobjeda znak da predsjednik stranke Andrej Plenković nema punu kontrolu nad procesima unutar HDZ-a. Jeste li bili kandidat njegovih stranačkih oponenata?

- HDZ i njegovi članovi čvrsto su uz predsjednika Andreja Plenkovića i stranačko vodstvo. Politika koju predsjednik stranke provodi je politika uvažavanja, politika bez isključivosti, politika bez podjela. I to je politika koju podržavaju članice i članovi HDZ-a na terenu. Andrej Plenković je od preuzimanja vodstva stranke ostvario dvije velike pobjede, nemojmo zaboraviti da je preuzeo stranku kada je bila tek na 20 posto podrške birača. U samo 50 dana doveo ju je do briljantne pobjede na parlamentarnim izborima, tako da ne vidim nikakvog razloga za bilo kakvo nezadovoljstvo ili stranačke oponente. Odlučno odbacujem bilo kakve teze i insinuacije da je vodstvo stranke dalo podršku, odnosno da je imalo favorita u bilo kojem od kandidata u osječkim izborima.

No, u javnosti se tvrdilo kako je vaš protukandidat imao potporu vrha stranke. Jeste li imali dojam kako vas ne žele vidjeti na mjestu predsjednika gradskog HDZ-a i daju podršku protukandidatu?

- Moram ponoviti i odlučno odbaciti teze da je vrh stanke imao favorita za kandidata ili na bilo koji način pomogao jednom od nas. Odnosno, vrh stranke zalagao se jedino za nepristranost i demokratičnost unutarstranačkih izbora u Osijeku. Moj protukandidat i ja u toj smo utrci bili ravnopravni. Poraženih nema, a velika izlaznost članica i članova je isključivo pobjeda HDZ-a.

Kako danas surađujete s predsjednikom županijskog HDZ-a i županom Ivanom Anušićem koji je, ipak, bio skloniji Domagoju Mikuliću.

- Odgovor je upravo na tragu onog što sam rekao - nema poraženih, pobijedio je HDZ. Mi smo dio iste političke obitelji, imamo nekada drugačija promišljanja, ali nam je cilj isti - a to je jak, jedinstven, pobjednički HDZ. Unutarstranački izbori su jednostavno takvi da se članovi moraju opredijeliti za jednog od kandidata, te ne vidim u tome nikakav problem. S Ivanom Anušićem, i kao predsjednikom Županijskog odbora i kao županom, imam dobre odnose i suradnju. Mislim da zajedno možemo napraviti pobjedničku stranku i na razini grada kao što smo napravili i na razini županije.

Zajedničkim snagama

Vjerujete li da u suradnji s Anušićem možete, nakon više od 12 godine političkog lutanja HDZ-a u Osijeku, osigurati da stranka vrati utjecaj koji je u gradu imala dugi niz godina?

- Apsolutno sam uvjeren u to da ćemo ga vratiti. Po modelu sinergije i zajedničkim snagama ostvarit ćemo da na budućim izborima HDZ dobije gradonačelnika iz svojih redova. Pozitivni pomaci i projekti koji se realiziraju od kada je župan Anušić preuzeo županiju, na tom principu namjeravamo pokrenuti i Osijek. Drugog puta za grad i županiju jednostavno nema.

Kada će na dnevni red doći preslagivanje u osječkom Gradskom vijeću, za koje su prema dostupnim informacijama postignuti svi uvjeti i dogovori?

- Napravit ćemo ono što je od interesa za građanke i građane Osijeka. Jasno je kako ćemo na Gradskom odboru (formiran prošli vikend, nap. a.) raspravljati o svim temama, pa će vjerojatno i to biti jedna od njih. No, kako je još nismo stavili na dnevni red, neozbiljno je i da je u ovom trenutku komentiram.

Dario KUŠTRO

Imamo nekada drugačija promišljanja, ali nam je cilj isti - a to je jak, jedinstven, pobjednički HDZ