Crna kronika
POSMRTNI OSTATCI FRANCUSKE TURISTICE?

Idućeg tjedna rezultati DNA analize ljudskih ostataka iz Tržića Tounjskog
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

KARLOVAC

Na lešu koji je 7. siječnja pronađen u Tržiću Tounjskom još traje postupak identifikacije te je prerano govoriti o identitetu. Zbog zahtjeva za žurnom DNA analizom, očekuje se da će se idućeg tjedna znati radi li se o posmrtnim ostatcima francuske turistice Anne-Cecile Pinel koja je nestala u srpnju 2014. tijekom psihodeličnog festivala Momento Demento u obližnjem Tržiću Primišljanskom.

Zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan očekuje da će se za nekoliko dana sa sigurnošću moći potvrditi ili isključiti pretpostavka da je riječ o stranoj državljanki čiji se nestanak snažno medijski prati. Ističe da i roditelji i javnost imaju pravo na punu informaciju, a ne paušalne ocjene nakon što novinarima netko od uključenih u pronalaženje posmrtnih ostataka, očevid i prijevoz tijela u Zavod za sudsku medicinu kaže nešto "u povjerenju i neslužbeno."

- Svatko od njih grabi neki svoj trenutak medijske slave s točnim i netočnim podatcima i to nije u redu i nije profesionalno, jer su to situacije kada se nešto dodaje, nešto oduzima i onda krenu razne 'vijesti', a činjenica je da mi nemamo službene potvrde radi li se o nestaloj Francuskinji, ni radi li se uopće o ženskom kosturu, rekao je Skolan koji je Zavodu za sudsku medicinu naložio obdukciju i DNA analizu.

Smatra Skolan da je nekorektno da se obitelj i prijatelje nestale osobe na ovakav način šokira, da bi danima u boli i neizvjesnosti čekali nalaz, a posmrtni ostatci na kraju mogu biti od neke treće osobe. "Upravo zbog svega toga tražili smo od Zavoda za sudsku medicinu i obdukciju i žurnu DNA analizu. Rečeno nam je da je uzorak DNA uzet iz femura te će se on usporediti s DNA uzorkom roditelja nestale Francuskinje, koji su još prije pohranili svoje uzorke u našu bazu. Upravo zbog njih sam, da se što prije potvrdi ili isključi srodstvo, zatražio žurnu analizu. Ako bude isključeno srodstvo, tražit ćemo dalje", rekao je Skolan.

Istražitelje također zanima i hoće li se obdukcijom moći utvrditi uzrok smrti, što je u okolnostima kada se nađe samo kostur uvijek puno manje vjerojatno. No, kako kaže Skolan, traži se i odgovor na pitanje je li osoba umrla na mjestu pronalaženja ili negdje drugdje.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike