Osijek
SURADNJA SVEUČILIŠTA I GOSPODARSTVA

Rimac Automobili otvaraju u Osijeku inženjerski razvojni ured
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Rimac Automobili - tvrtka koja je pojam uspjeha izraslog na temeljima inovacija, istraživanja, naprednih tehnologija i svakako mukotrpnog rada iznimno mladog tima, koji predvodi osnivač Mate Rimac - u Osijeku otvara svoj ured.

Plod je to na određeni način uspostavljene vrlo dobre suradnje osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i Rimac Automobila, posebice nakon pokretanja novog studija u ovoj akademskoj godini na tom fakultetu - Automobilsko računarstvo i komunikacije. Takva je suradnja ogledni primjer povezivanja akademske zajednice i gospodarstva.

Prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a, ističe kako je ta suradnja Fakulteta i Rimac Automobila pokrenuta zahvaljujući bivšim studentima FERIT-a koji su sadašnji zaposlenici Rimac Automobila.

- Zajednički smo pripremili i ovaj naš novi studijski program, kao i dovođenje Rimac Automobila u Osijek, a svakako pripremamo i neke zajedničke projekte - kazao je Žagar novinarima u petak na predavanju koje su za studente Automobilskog računarstva i komunikacija održali Rajkumar Rajappan i Matija Gracin iz Rimac Automobila.

Gracin, koji je direktor razvoja komponenti u Rimac Automobilima, naglasio je kako je ta tvrtka u intenzivnom rastu i širenju te da će ured u Osijeku biti otvoren u idućih mjesec-dva u Esseker centru.

- Širimo se i u druge gradove u kojma imamo dobru suradnju s fakultetima. Tako je i u Osijeku. U Osijeku nam je plan stvoriti inženjerski razvojni ured. Početni je naš plan zapošljavanje od deset do 12 inženjera, uz nešto manje pratećeg kadra. A potom za možda godinu dana taj broj udvostručiti. Velik će tu utjecaj imati FERIT, jer računamo na kadar koji ćemo moći “izvući” s fakulteta u sljedećim godinama - naglasio je Gracin.

Osječki bi se inženjerski ured trebao najviše baviti elektroenergetikom, odnosno, kako je objasnio Matija Gracin, elektroenergetskim pretvaračima visokog napona. Ali i ostalim poslovima, poput razvoja hardvera i softvera.

Dekan Žagar je na upit novinara rekao kako postoje dobre pretpostavke za rast automobilske industrije u Hrvatskoj.

- Upravo je obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata koji može pomoći da nam u ovaj dio Hrvatske dođe automobilska industrija. Obrazovnim programima pripremamo stručnjake koji će sutra raditi u autoindustriji. U ovoj smo godini upisali 15 studenata, što ne znači da ubuduće nećemo taj broj povećavati. Paralelno razvijamo i obrazovnu strukturu naših nastavnika. Dobili smo veliki projekt Interreg, u okviru kojega ćemo dobiti opreme u vrijednosti većoj od dva milijuna kuna. Tako ćemo opremiti laboratorij za Automobilsko računarstvo i komunikacije u kojem ćemo u suradnji s tvrtkama obrazovati studente - kaže Žagar.

Dekan je zaključio kako i otvaranje ureda ove tvrtke u Osijeku Fakultetu znači izravnu podršku, jer je namjera Fakulteta u suradnji s tvrtkama obrazovati studente i razvijati nove programe s ciljem da studenti nakon završetka studija budu pripremljeni za tržište rada.

Igor MIKULIĆ

Matija Gracin

direktor razvoja komponenti u Rimac Automobilima

RAČUNAMO NA OSJEČKI FERIT

Matija Gracin iz Rimac Automobila istaknuo je kako je ugodno iznenađen kadrom koji je tvrtka dobila u Osijeku, gdje je pronašla stručnjake s desetak godina iskustva. Ne izravnog u automobilskoj industriji, ali svakako bliskog.

- Ponavljam da u radu našeg osječkog ureda mnogo računamo na Fakultet. Jako je lijepo što je FERIT spreman i otvoren za suradnju. Zapravo je to i jedan od najvažnijih razloga zašto dolazimo u Osijek. Fakultet je tražio od nas pomoć, a mi smo se drage volje uključili u pokretanje novog studija. Ovaj bi studij trebao generirati ljude koji će biti sposobni za samostalni rad - naglasio je Gracin. Predstavio je i kolegu Rajkumara Rajappana, za kojega je kazao da je inženjer s više od 20 godina iskustva stečenog radom u Indiji, Japanu, Europi i praktično cijelom svijetu te da to svoje iskustvo prenosi i osječkim studentima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike