Osijek
“KLASJE” I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

U Osijeku u 2017. godini
posvojena četiri djeteta
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje” Osijek stižu dobre vijesti – u 2017. godini ondje su zabilježena četiri posvojenja. “Imali smo više posvojenja čak i od Zagreba, gdje su u prošloj godini bila dva, no nikad nismo posve zadovoljni, jer smatramo kako svako dijete zaslužuje i treba živjeti u obitelji. Kod nas su posvojene dvije djevojčice i dva dječaka, u dobi od rođenja do treće godine života. Za razliku od nekih prošlih godina, ovo je dobra brojka, posebice kada znamo da nam je smještajni kapacitet za tu korisničku skupinu pet korisnika”, kaže ravnateljica Miranda Glavaš-Kul.

Dodaje kako u “Klasju” ima djece koja bi mogla biti posvojena, no čeka se stvaranje svih pretpostavki koje su potrebne za posvojenje. Trenutačno te pretpostavke u Klasju nema ni jedno dijete mlađe dobi.

“Nemamo više male djece koja su spremna za posvojenje, a kad su u pitanju stariji, dogodi se da tinejdžeri odbiju biti posvojeni, iako su stečene sve pretpostavke. Obično kažu da su se kod nas naviknuli i da im je lijepo, te da se na neki način osjećaju kao da su u učeničkom domu i ne žele se privikavati na novu sredinu i obitelj. Uglavnom to budu djeca od 15 godina naviše”, pojasnila je naša sugovornica.

Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb Osijek kaže kako se često smatra da su roditelji ti koji biraju dijete, no zapravo su centri ti koji biraju roditelje za dijete. Uobičajeno se s liste potencijalnih posvojitelja pozove nekoliko parova i procijeni se tko bi od njih bio najadekvatniji roditelj djeteta koje određeni centar može dati na posvojenje.

- Uvijek se misli da roditelji biraju, no nije tako jer je interes djeteta prije svih. Ima onih koje pozovemo pa im se dijete ne sviđa i odustanu jer žele birati. U pitanju su različiti razlozi, između ostaloga i dob djeteta, ali to nije jedini razlog. Inače, javnost često misli da su domovi puni djece koja su za posvojenje, no mnoga djeca nemaju ispunjene sve pretpostavke za posvojenje. Ima djece koja su bolesna i mi uvijek potencijalnim posvojiteljima kažemo potpunu istinu o djetetovu zdravstvenom stanju. U tim slučajevima potencijalni posvojitelji ne žele posvojiti dijete – kaže Kaurinović, dodajući kako se to događa uglavnom kod djece s većim zdravstvenim teškoćama. S druge strane, ima i djece u udomiteljskim obiteljima ili domovima čiji se roditelj javi jednom ili dva puta godišnje. Čim se pokaže neka veza roditelja s djetetom - kaže naša sugovornica, ono ne biva posvojeno i katkad prođe jedna, dvije, pa i pet godina i dijete dođe u godine kad je teško posvojivo. Poznati su joj i slučajevi da djeca u adolescentskoj dobi odbiju posvojenje.

Marija MIHELIĆ
SVI POLUDNEVNI BORAVCI POPUNJENI

Trenutačno je u “Klasju” 135 djece, od kojih ih je 40-ak na smještaju u dvama objektima. Osim usluge smještaja, “Klasje” uspješno razvija i širi uslugu poludnevnoga boravka koji se pokazao kao izvrstan prevencijski program u sklopu čega se djeci osigurava poludnevni boravak u ustanovi koji uključuje odgojno-obrazovni rad, brigu o higijeni, obroke, organizaciju slobodnoga vremena, izlete, druženja i podršku djetetu u svim područjima, a obiteljima se nudi pomoć i podrška kroz uslugu savjetovanja i pomaganja.

- Trenutačno imamo poludnevne boravke u Osijeku, Belom Manastiru, Čepinskim Martincima, Bistrincima i Antunovcu, i svi su popunjeni. Potrebe za širenjem i razvijanjem ove usluge ima, posebice u Dardi i Dalju, te se nadamo kako ćemo u bliskoj budućnosti uspjeti otvoriti poludnevne boravke i ondje gdje nailazimo na iznimno dobro suradnju škole i lokalne zajednice - kaže Glavaš Kul.

pravilo

INTERES DJETETA JE PRIJE SVIH

Možda ste propustili...

MEDNI DAN U OŠ IVANA FILIPOVIĆA

Svaki prvašić dobio staklenku meda

ZAMJENIK VELEPOSLANIKA NJEMAČKE BORAVIO U OSIJEKU

Jačanje gospodarske suradnje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas