Osijek
ŠTO SU U 2017. NAJRADIJE ČITALI ČLANOVI GISKO-A

Osječani sve više traže lijepu književnost, ne samo hitove
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Početak je godine zbog brojnih razloga vrijeme kada analiziramo, zbrajamo, povlačimo crtu i na kraju svečano obećavamo: “U ovoj ću godini više čitati, učiti, posvetiti dodatno vrijeme za osobni razvoj”, ili donosimo neku sličnu afirmativnu odluku. Uglavnom, sami sebe opravdavamo nedostatkom vremena, ponekad su problem financije, najčešće je razlog zapravo dobro poznata komocija nečinjenja.

No mnogo je onih koji tu odluku godinama provode u djelo. Posuđuju i čitaju knjige redovito, što potvrđuje i Srđan Lukačević, voditelj Posudbenog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Dobar ukus

- Prema statistici posudbe u 2017. godini, građani Osijeka u velikoj mjeri čitaju kvalitetne naslove. Riječ je o romanima koji progovaraju o obitelji, obiteljskom nasilju, licemjernom društvu, solidarnosti, ljubavi, prijateljstvu, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti te tankoj granici između života i smrti. Ukratko, riječ je o nagrađivanim djelima suvremene svjetske, ali i domaće književnosti. U usporedbi s prijašnjim godinama, primjetna je veća potražnja za takozvanom lijepom književnošću, odnosno kvalitetnijim i vrjednijim djelima koja obrađuju sve veselje i radost, tugu i jad života. Zanimljivo je da tu vrstu djela podjednako posuđuju i muškarci i žene zrelije životne dobi – objašnjava Lukačević. S druge strane, ističe, tu su i uvijek traženi nezaobilazni romani kriminalističke i trilerske tematike, koji su odličan način za bijeg iz stvarnosti u svijet u kojemu negativci na kraju ipak plate za svoja nedjela, u kojemu se korumpirane političare uhiti i osudi, a kriminalce pronađe i kazni.

Veza sa zajednicom

- Krimići i trileri tradicionalno su najtraženije i najomiljenije ljetno štivo, kada je i inače primjetna veća posjećenost knjižnice u cjelini. Zimi, pak, kada smo svi u sjetnijem raspoloženju, kako se prisjećamo prošlogodišnjih i iščekujemo novogodišnje ljetne avanture, ljubavni su romani “vruća roba”. Neki su pisani prema stvarnim događajima, neki su potpuno izmišljeni, ali jedno je sigurno - svi na ovaj ili onaj način slave ljubav – objašnjava Lukačević.

Tijekom 2017., istaknuo je naš sugovornik, nastavljen je primjetan porast posudbe knjiga domaćih autora. Dodatan primjerak knjige tako je tražen za brojne naše autore, od Slavenke Drakulić i Ivane Šojat, preko Kristijana Novaka, do Pavla Pavličića.

GISKO također svake godine analizira statističke podatke vezane uz broj korisnika, posudbu građe i posjet aktivnostima koje knjižnica provodi. Lukačević je zadovoljan dobivenim podatcima, koji pokazuju kako je GISKO, unatoč smanjenju broja stanovnika u gradu i okolici, uspio neznatno povećati broj korisnika, posudbu građe, kao i korištenje čitaonica.

Posjećeni programi

- Ogroman interes za svim programima i aktivnostima koje provodimo, osobito kad se radi o Harry Potter i Star Wars tjednima te programu Ukorak s vremenom - Osnove rada na računalu, pokazuje da su i građani Osijeka zadovoljni našim radom i nastojanjima da se u što većoj mjeri povežemo s lokalnom zajednicom te na taj način dodatno potaknemo ljubav prema čitanju i knjizi – istaknuo je.

Zadovoljni prošlom godinom, i u 2018. u GISKO-u nastavljaju provedbu brojnih aktivnosti i programa, ali i pariranje knjižarama redovitom nabavom najnovijih naslova, kako domaćih tako i stranih autora.

- Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka više čitanja, obratite pozornost na ovih nekoliko sjajnih preporuka pogodnih za bijeg od svakodnevice, uz malu dodatnu opasku - čitajte bar pola sata dnevno, imat ćete više šanse da živite duže – savjet je našeg sugovornika.

Jasenka PEJAKOVIĆ
TOP-LJESTVICA STRANIH NASLOVA

1. Kći

(Shemilt, Jane) - 171 posudba

2. Djevojka u vlaku

(Hawkins, Paula) - 165 posudbi

3. U tišini

(Lupton, Rosamund) - 163 posudbe

4. Krv na snijegu

(Nesbo, Jo) - 162 posudbe

5. Trkač

(Lee, Patrick) - 153 posudbe

6. Pustila sam te

(Mackintosh, Clare) - 151 posudba

7. Vlak siročadi

(Baker Kline, Christina) - 149 posudbi

8. Trideset i pol razlika

(Grover Swank, Denise) - 148 posudbi

9. Pepeljuge

(Ohlsson, Kristina) - 147 posudbi

10. Sin (Nesbo, Jo) - 145 posudbi

TOP-LJESTVICA DOMAĆIH NASLOVA

1. Mileva Einstein, teorija tuge (Drakulić, Slavenka) - 115 posudbi

2. Emet i druge priče (Šojat, Ivana) - 102 posudbe

3. Ciganin, ali najljepši (Novak, Kristian) - 98 posudbi

4. Hladna fronta (Pavličić, Pavao) - 91 posudba

5. Veličanstveni Poskokovi (Tomić, Ante) - 91 posudba

6. Safari duha

(Bučević Bašić, Ana) - 90 posudbi

7. Izborna šutnja

(Hedl, Drago) - 89 posudbi

8. Črna mati zemla

(Novak, Kristijan) - 85 posudbi

9. Ispovjedna tajna

(Hedl, Drago) - 84 posudbe

10. Primavera

(Ivanišević, Ivica) - 80 posudbi

TOP-LJESTVICA NASLOVA ZA DJECU

1. Mano i Dado

(Moser, Erwin) - 109 posudbi

2. Lijevo smetalo

(Kinney, Jeff) - 96 posudbi

3. Safari duha

(Bučević Bašić, Ana) - 91 posudba

4. Darcy Burdock

(Dockrill, Laura) - 88 posudbi

5. Harry Potter i ukleto dijete (Thorne, Jack) - 86 posudbi

6. Snježna groznica

(Kinney, Jeff) - 86 posudbi

7. Liječenje groznice

(Pacijent Šnjofko) - 78 posudbi

8. Kradljivica knjiga

(Zusak, Markus) - 76 posudbi

9. Tom Gates – Moj savršeni svijet

(Pichon, Liz) - 76 posudbi

10. Iznenađenje za Karla (Berner Rotraut, Susanne) - 67 posudbi

Među najčitanijim su autorima Osječani Šojat i Hedl te Pavličić, koji odnedavno ima osječku adresu

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike