Svijet
EU SE VRAĆA U REGIJU

Tusk: Balkanska povijest nalik na “Igre prijestolja”
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je u emotivnom govoru u četvrtak navečer kako Europa ne želi imati "Igre prijestolja" na zapadnom Balkanu te da će Bruxelles potaknuti reforme u toj regiji kako bi se iza sebe ostavila etnička neprijateljstva, a zemlje se pridružile Uniji.

Europska unija koristi šestomjesečno predsjedništvo Bugarske kako bi se pokušala suprotstaviti utjecaju Rusije, Turske i drugih zemalja u svom “neurednom stražnjem dvorištu”. Bugarska, s druge strane, pokušava oživiti europsku perspektivu osiromašene, ali važne geostrateške regije na Balkanu. Govoreći na bugarskom na ceremoniji pokretanja predsjedništva u Sofiji, Tusk, bivši poljski premijer, uspoređivao je povijest regije s fantomskom televizijskom serijom punom mačevanja, nasilja i seksa “Game of Thrones”.

Povratak Balkana

"Povijest Balkana dramatičnija je i zanimljivija od scenarija 'Game of Thrones', čak i ako u njemu nema zmajeva. Svima bi nam se sviđalo da su sadašnjost i budućnost Balkana manje nalik na dramske scenarije", rekao je Tusk u govoru, koji je kombinirao poeziju, humor i povijesne anegdote. "Stabilnost, sigurnost, prosperitet - to je ono što ljudi cijele regije zaslužuju. A svrha je Europske unije pomoći da ovaj scenarij postane stvarnost", dodao je.

Za mnoge Bugare koji su se okupili u Sofijskom narodnom kazalištu bio je to vrlo emotivan trenutak, a neki od njih nisu mogli suzbiti suze kad je Tusk rekao kako je kao Poljak shvatio da su morali raditi "kako bi postigli europski uspjeh".

"Nije ni toliko što je govorio na bugarskom, ali ono što je rekao, doista me dotaknulo", rekao je jedan dužnosnik vlade. Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska jedine su zemlje iz regije koje su do sada pristupile EU. Sofija se nada iskoristiti svoje predsjedništvo EU-om kako bi ponovno uspostavila pregovore o prijmu s Crnom Gorom i Srbijom, istodobno pomažući Albaniji i Makedoniji da se približe početku pregovora o članstvu u EU. Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva, obraćajući se novinarima ujutro nakon govora Donalda Tuska, rekla je kako je krajnje vrijeme da se Balkan vrati na dnevni red. "Te su zemlje važne za geopolitičku sigurnost. Ako nismo tamo, doći će netko drugi, nema vakuuma. Turska i Rusija zainteresirane su desetljećima, zato moramo pokazati našu političku potporu, pokazati im da, ako i kada su spremni, vrata će biti otvorena", rekla je. Konkretnije, izjavila je kako Bugarska očekuje da će Crna Gora i Srbija prionuti na posao i otvoriti još pregovaračkih poglavlja te dodala kako smatra da "postoji realna šansa da Albanija i Makedonija započnu razgovore tijekom bugarskog predsjedanja". No, istaknula je još jednom kako neće biti napretka ako zemlje odustanu od provođenja reformi.

Rusija dolazi

U okviru svojih nastojanja da se regija ponovno vrati u fokus, Bugarska će također biti domaćin prvog summita EU-Balkan koji će se nakon 15 godina organizirati u svibnju. Posljednji je održan u Solunu 2003. godine. Međutim, zapadni Balkan, koji uključuje i Bosnu i Kosovo, bio je pogođen lokalnim sporovima i problemima s organiziranim kriminalom, uglavnom zbog sporog napretka političkih, upravnih i gospodarskih reformi. Rusija je u međuvremenu pojačala napore kako bi preokrenula niz neuspjeha u regiji, gdje je Crna Gora prošle godine pristupila NATO-u, a nova vlada Makedonije usvojila je više proeuropski stav.

"Euroizacija Balkana nužna je kako bi se spriječila balkanizacija Europe", nedavno je upozorio bugarski premijer Boyko Borisov, korištenjem pojma koji označava "fragmentaciju regije u manje, neprijateljske skupine".

Vuk TEŠIJA
Bugarskoj nitko ništa nije poklonio

Tusk je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske. "Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret", naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU-a koji su i među najvećim eurooptimistima. Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea. "S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku - uspjet ćete", zaključio je.

Boyko Borisov

bugarski premijer

Euroizacija Balkana nužna je kako bi se spriječila balkanizacija Europe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike