Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanovićev novi imidž
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Javnost se, bez obzira na to što mislila o njemu kao bivšem predsjedniku SDP-a i premijeru, često zapita kamo je nestao i čime se bavi Zoran Milanović. Kad ono, pomalo iznenađujuće, pojavi se kod Mislava Bage u Dnevniku Nove TV. Doduše, na opće iznenađenje, jer mu to inače nije svojstveno, nikad suzdržaniji Milanović nije htio komentirati ni SDP, ni Vladu ni premijera. A na ono najvažnije također nije dao konkretan odgovor. Na pitanje o utrci za predsjednika države odgovorio je da ne razmišlja o tome trenutačno i da ga ta ideja “ne svrbi”. O medijskim napisima o tome vraća li se u politiku kaže da je čak i za čovjeka kao što je on to previše egocentrično komentirati.

Inače, u Hrvatskoj se malo zna što točno radi privatni konzultant i bivši premijer Milanović. Prema svemu sudeći, vjerojatno ne radi ništa, navode mediji, odnosno nema ni jednog ozbiljnijeg klijenta u svom konzultantskom poduzeću EuroAlba Advisory. Tvrtka je osnovana s ciljem da pruži Milanoviću mogućnost da savjetuje države na njihovu europskom putu. Spominjala se Albanija, koja se odražava i u imenu tvrtke. Onda se, u svibnju prošle godine, pojavila vijest da Milanović poslovno boravi u Južnoafričkoj Republici. Zatim su se u posljednje vrijeme počele pojavljivati glasine da će se možda vratiti u politiku. Možda kao kandidat na izborima za Europski parlament 2019., možda kao kandidat za predsjednika Republike. A i on sam bi, pogotovo ako se planira vratiti kao kandidat za neku političku dužnost, trebao javnosti ponuditi smislen odgovor na to pitanje. Jer, kad dođu izbori i kad počne kampanja, netko bi ga sigurno kao kandidata upitao o tome što je radio između odlaska s čela Vlade i SDP-a do dana kad se ponovo nudi biračima.

Kako god, njegovo konačno pojavljivanje u javnosti isprovociralo je pitanje ide li Milanović u bitku za Pantovčak. Prema insajderskim informacijama ta mogućnost nije isključena, ali će odluči li se kandidirati, izići iz SDP-a. Što pak i ne čudi s obzirom na sve niži rejting stranke kojoj je donedavno bio na čelu. Uz to, riječ je o mnogo suzdržanijem, pomirljivijem i odmjerenijem Milanoviću, čega je navodno i sam svjestan, ali i toga da kao takav vrijedi više od SDP-a. No, iako gradi drukčiji imidž, malo je za povjerovati da se ipak neće ponovno pojaviti kao fajter, što je uvijek i bio. Naravno, oni kojima se zamjerio smatraju da “nema mudrost državnika”. Ipak taj ne baš stari lisac zna iznenaditi.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike