Sport
OSIJEK U RADNOM RITMU

Nema u Gradskom vrtu rasprodaje, ali ni kupnje
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Kada su u pitanju transferi, bijelo-plavi su tradicionalno zakopčani do grla

Nogometaši Osijeka u Velikoj prema planu odrađuju prvi dio priprema za nastavak sezone. Jučer su bijelo-plavi trenirali dva puta, slično će i danas, a malo lakši ritam čeka ih za vikend.

Najprije će u subotu samo odigrati međusobnu utakmicu, a potom u nedjelju imati prvi slobodan dan od starta priprema. Sve za sada ide po željama trenera Zorana Zekića, zdravstvenih problema u kadru nema, a uvjeti koje imaju u Zlatnoj dolini toliko su kvalitetni da nema sumnje da će Osječani tu bazu koristiti i u nekim sljedećim stankama.

Strpljenje

U španjolsku Marbellu, na drugu fazu priprema, bijelo-plavi će krenuti za tjedan dana, a do tada bi Zekić zasigurno htio imati na raspolaganju i neko pojačanje. Iako su i on a pogotovo sportski direktor Alen Petrović više puta isticali kako Osijek neće žurno ni panično kupovati ovog prijelaznog roka, nego samo ako uspije dogovoriti dolazak igrača provjerene kvalitete, jasno je kako bi realizacija takvog ulaznog transfera do Španjolske bila idealan rasplet. Imao bi Zekić tada dovoljno vremena za uigravanje te slaganje momčadi te ne bi morao u hodu, tijekom prvenstva, uklapati eventualne pridošlice. No, kao i obično kada je prijelazni rok u pitanju, navijači bijelo-plavih morat će se naoružati strpljivošću te iščekivati “bijeli dim” iz Gradskog vrta, koji je, prema najavama sportskog direktora, vrlo izvjestan.

Do tada će Zekić raditi s onim što ima na raspolaganju, aktualnih 27 igrača koji su u Velikoj, od kojih je nekolicina iz B momčadi te su tek u borbi dokazivanja da im pripada mjestu u najjačoj momčadi. Ipak, postojeći kadar, koji je izgurao naporan prvi dio sezone, itekako ima prostora za znatan igrački i rezultatski napredak na proljeće. To se ponajviše odnosi na veći doprinos prošle sezone udarnih napadačkih opcija, Ejupija i Lope, koji su ljetos i jesenas bili dosta samozatajni. Odnosno, navikli su nas na puno učinkovitija izdanja. Nema dvojbe kako će odrađene pripreme s Osijekom pomoći i Hajradinoviću te Mariću, dvojcu koji je stigao ljetos, pretkraj prijelaznog roka, a koji će sada proći kompletni trenažni proces. Također, velike unutarnje rezerve bijelo-plavi imaju i u potpunom oporavku bočnih igrača Barišića i Šorše. Obojica su itekako važna za Zekićevu viziju igre te je bilo primjetno u nekim utakmicama koliko je njihov izostanak stvarao problema. Kapetana zbog ozljede nije bilo dobar dio jeseni, a kompletnu ju je zbog istog razloga preskočio Šorša.

Prednost pred “susjedima”

Konstantnost momčadi te podizanje igrača koji su više ili manje ostali ponešto dužni jesenas svakako će biti jak adut Osječana u borbi za željeno drugo mjesto u prvenstvu. Podsjetimo, iza daleko odmaklog Dinama (50 bodova) nagurao se trojac Hajduk (38), Osijek (36) i Rijeka (35). A u tom troboju upravo bi bijelo-plavi mogli imati malu, ali ne i zanemarivu prednost. Naime, iako se nitko u Gradskom vrtu ne opterećuje situacijom u redovima suparnika, ipak nije zgorega zaviriti u tuđe dvorište. I Hajduk i pogotovo Rijeka dosta su oslabili na početku ovog prijelaznog roka te je pitanje koliko će im trebati vremena da se poslože. Splićani su ostali bez najefikasnijeg strijelca Ercega, igrača tipa kakav nemaju više u svojim redovima, otišao je i Pešić, a lanjski prvi strijelac Futacs tek se vraća nakon teške ozljede. Još veći remont napravila je Rijeka, koja je ostala bez kičme momčadi koja je osvojila dvostruku krunu. Nakon nekih odlazaka ljetos (Ristovski, Andrijašević) Riječani su ove zime ostali bez prvotimaca Mišića, Vešovića, Gavranovića i Eleza, a nema više ni Mateija. Iako su na Rujevicu stigle zamjene (Capan, Čolak, Escoval), pred Kekom je velik posao sve to ponovno posložiti.

Naravno, sve to samo su detalji koji mogu utjecati na rasplet borbe u vrhu, ali za ambicije Osječana jedino je važno kako će oni odraditi svoje obveze.

Goran ROGULJIĆ

Na proljeće se puno očekuje od Ejupija i Lope, koji su u prvom dijelu bili dosta samozatajni

Najčitanije iz rubrike