Novosti
HRVATSKI PREMIJER IDUĆEG MJESECA S JUNCKEROM

Plenković: Objasnit ćemo naš pristup rješavanju spora
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak da će idućeg mjeseca predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i svim njegovim povjerenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom.

“Sredinom veljače u dogovoru s predsjednikom EK-a Junckerom imam poseban sastanak s njim i cijelim kolegijem Komisije, gdje ćemo staviti na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu prema našem članstvu u EU, pa i odnosima sa susjedima”, kazao je Plenković i dodao kako će na toj sjednici EK-a još jednom imati prigodu protumačiti hrvatske stavove i pristup rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom. S Junckerom je prije nekoliko dana razgovarao i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade još jednom istaknuo da su hrvatske pozicije o graničnom prijeporu jasne i “čvrsto su komunicirane svim našim partnerima, pa i Sloveniji”.

“Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rješenja za pitanje granice. Te smo poruke komunicirali našim partnerima u EU”, rekao je. Dodao je i da je Hrvatska svim svojim potezima pokazala i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje hrvatskih interesa uz istodobno uvažavanje dobrosusjedskih odnosa i izbjegavanje bilo kakvih jednostranih poteza koji mogu dovesti do incidenata. Ustvrdio je i da je komunikacija s ribarima u Savudrijskoj vali jako dobra i da njihovi komentari “daju za pravo da smo kao država pristupili odgovorno na najbolji način”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u subotu u radnom posjetu Sloveniji i sudjelovati na svečanom ručku u Brdu kod Kranja koji, u prigodi početka novog mandata, organizira slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država, priopćio je u četvrtak Pantovčak. Kako je rečeno u Uredu slovenskog predsjednika, Pahor kani iskoristiti taj susret za učvršćenje dobrosusjedskih odnosa i međusobne suradnje susjednih država. U svom inauguracijskom govoru Pahor se zauzeo za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, koju Hrvatska ne priznaje. H

MLINI, ŠKODELIN, BUŽINI I ŠKRILJE PONOVNO U HRVATSKOJ?!

Slovenska vlada u četvrtak je donijela nekoliko novih provedbenih zakona te predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku. Predložene su izmjene zakona o općinama i njihovu teritoriju, zakona o očuvanju prirode te zakona o slovenskoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom. Zakon o općinama trebao bi se, prema vladinu prijedlogu, promijeniti u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran, kojoj su 1994., na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz suglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka, “priključeni” zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje. Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenuti teritorij s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara “pripao” Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.