Svijet
SRBIJANSKI MEDIJI

Sve širi popis Srba nepoželjnih u SAD-u
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Beogradski Srpski telegraf donosi popis Srba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države za koji tvrde da je tajan, ali se poziva na izvor iz diplomatskih krugova, što bi trebalo pojačati vjerodostojnost članka.

Nedavno srpskom generalu Ljubiši Dikoviću, načelniku Glavnog stožera VS, američka administracija nije izdala vizu iako je, tvrde mediji u Srbiji, bio pozvan da održi nekakvo predavanje. Izvor iz diplomatskih krugova navodi da je razlog odbijanja izdavanja vize to što ga SAD kao zapovjednika 37. motorizirane brigade tijekom rata na Kosovu i BiH drži odgovornim za ratne zločine ili to što je srpska vojska sudjelovala u rusko-bjeloruskim vojnim vježbama prošle godine. Nekadašnji zapovjednik Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, koji negdje u Africi radi kao instruktor, u Ameriku ne smije zbog zločina nad Albancima na Kosovu i u Srbiji.

U SAD-u su nepoželjni svi članovi obitelji Slobodana Miloševića, bivši srpski dužnosnici i haški osuđenici Milan Milutinović, Nikola Šainović, Veselin Šljivančanin i aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vojislav Šešelj je i dalje na popisu nepoželjnih, zbog ratne retorike, iako nije osuđen u Haagu. Njemu su Amerikanci čak blokirali račune s novcem koji je zaradio kao predavač u Americi – tvrdi izvor beogradskog lista dodajući kako je i supruga ubijenog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, Svetlana Ražnatović Ceca, na popisu nepoželjnih, kao i poduzetnik Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih Srba, koji se na crnoj listi našao zbog proglasa koji je američki predsjednik George Bush potpisao 2004. na temelju članka 222. američkog imigracijskog zakona, kojim se zabranjuje ulazak u SAD “korumpiranim dužnosnicima, njihovim obiteljima i svima onima koji ih podupiru”.

Zanimljivo je da su na popisu nepoželjnih i folk-pjevači Merima Njegomir i Aca Lukas, ali izvor lista ne objašnjava zašto i njima nije dopušten ulazak u SAD.M.Flego

Najčitanije iz rubrike