Svijet
TRUMP SHVATIO POGREŠKU

SAD se vraća u Pariški sporazum
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Vezani članci

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Globalno zatopljenje bit će dvostruko snažnije

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako se zapravo brine za okolišu te da su njegove jedine sumnje o Pariškom sporazumu bile da je nepravedno postupao sa SAD-om. Priznao je da se Washington ponovno može pridružiti klimatskom sporazumu pod pravednijim uvjetima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s norveškom premijerkom Ernom Solbergom Trump je tvrdio kako je sporazum potpisan 2015. godine "vrlo nepravedno postupao sa Sjedinjenim Državama", navodeći kako su pregovarači "kao i obično napravili loš posao".

Rekao je da nema problema s dogovorom o klimi, ali je Pariški sporazum bio "loš posao".

"Mi smo zemlja bogata plinom, ugljenom, naftom i mnogim drugim stvarima", istaknuo je. Dogovor je "loš za naše kompanije", upozorio je, ocijenivši da su za SAD ciljevi previsoko postavljeni u odnosu prema njegovu glavnom suparniku, Kini. U okviru tog sporazuma SAD se obvezao da će do 2025. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto u odnosu prema 2005.

U lipnju je američki predsjednik najavio da će povući svoju zemlju iz Pariškog sporazuma, što je dovelo do velikih reakcija s obzirom na to da je SAD jedan od najvećih svjetskih zagađivača. S druge strane, za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame, SAD je puno više vodio računa o klimatskim promjenama te bio predvodnik u sprječavanju klimatskih promjena.

Zbog odredaba u sporazumu, Sjedinjene Američke Države zapravo nemaju zakonske mogućnosti izići iz Sporazuma prije 4. studenoga 2020. Ostale zemlje zabrinute su što će Sjedinjene Države, zbog toga, vjerojatno pokušati utjecati na sporazum “iznutra”.

Sadašnja administracija više je puta predložila da će pokušati mijenjati sporazum kako bi bio povoljniji, ali EU, Kina i Kanada dogovorili su se na summitu u rujnu kako je sporazum zaključen i potpisan te da ga neće mijenjati.

Nakon prvih najava Donalda Trumpa u lipnju kako će se SAD povući iz “Sporazuma za spas Zemlje”, EU se već pripremio da preuzme vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Vuk TEŠIJA
Gubitak liderske pozicije

Donald Trump još je u predizbornoj kampanji tvrdio kako klimatske promjene nisu realne. Jedan dio njegovih donatora dolazi iz biznisa koji je povezan s naftom, plinom i ugljenom, pa se moglo očekivati da će im nakon dolaska u Bijelu kuću olakšati poslovanje, s obzirom na to da Pariški sporazum “kažnjava” zagađivače. Danas kada je okoliš postao najvažnija globalna tema, u SAD-u su shvatili da izlaskom iz Sporazuma samo slabe svoju poziciju i predaju ulogu “predvodnika slobodnog svijeta” nekom drugome. Uglavnom, inicijativu da SAD ostane unutar Sporazuma sigurno ne treba tumačiti brigom predsjednika SAD-a za okoliš i globalno zagrijavanje.

Trump je izjavio da se SAD može pridružiti klimatskom sporazumu pod pravednijim uvjetima

Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana