Osijek
SASTANAK KOORDINACIJE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

Za turizam u 2018. više od 2 mil. kuna
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Nakon što se prošle godine pokazala uspješnom, inicijativa mjesečne Koordinacije jedinica lokalne samouprave nastavila je plan i program za 2018. Tako je jučer u velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održan prvi ovogodišnji sastanak Koordinacije, na kojemu su, uz župana Ivana Anušića i njegove zamjenike, pročelnici upravnih tijela Županije iznijeli važne informacije, savjete i zahtjeve predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Zamjenik župana Goran Ivanović predstavio je manifestaciju Pannonian folklor, koja će se od 22. do 25. lipnja održati u Osijeku i okolnim općinama, a ugostit će KUD-ove i ansamble iz cijele Hrvatske, ali i Europe. Nakon najave tog zabavnog sadržaja objavljeno je kako je u siječnju rad započeo Upravni odjel za kontinentalni turizam.

- Turizmom se godišnje ostvaruje oko deset posto svjetskog BDP-a, a ta je gospodarska grana i važan generator zaposlenosti. To je prepoznala i Osječko-baranjska županija, koja je za turizam u 2018. namijenila više od dva milijuna kuna, a uz to planiramo povlačiti i sredstva iz nacionalnih i međunarodnih fondova - objasnila je Ivana Čandrlić-Dankoš, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam, ujedno pozvavši prisutne predstavnike lokalne samouprave na sinergijsku suradnju gradova i općina kako bi se ostvarili veliki turistički projekti u Osječko-baranjskoj županiji.

- Novi zakon za zaštitu životinja zahtijeva i organizaciju koordinacijskog tijela u kojemu će sve jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća i udruge biti članovi povjerenstva, provodeći odredbe samog zakona te kontrolirajući zbrinjavanje i populaciju napuštenih pasa - objasnila je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naposljetku objašnjeno je da županijski proračun za financiranje udruga od općeg interesa iznosi milijun i 320 tisuća kuna za deset programskih područja, a Odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu osigurao je 800 tisuća kuna. M. Mandić

PROBLEMI GOSPODARENJA OTPADOM, PRIJEVOZOM, VATROGASCIMA...

- Zakon o gospodarenju otpada nešto je s čime već dugo imamo problema, ali vjerujemo da će se nakon sastanka s ministrom Tomislavom Čorićem sljedećeg tjedna i to iskristalizirati - rekao je župan Anušić.

S druge strane, velik su problem, kako ističe župan, i prijevozničke kompanije Arriva i APP, koje traže prevelike subvencije i uz to ukidaju potrebne autobusne linije. Stoga je za sljedeći tjedan najavljen sastanak na kojemu će predstavnici lokalne samouprave sa županom iznijeti prigovore tim prijevoznicima. Najavljen je i sastanak o Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek, čiji je zapovjednik Pero Čeman zabranio izlaske na teren u općine koje ne financiraju JPVP. Anušić takav problem vidi kao apsurdan, jer načelnici općina nemaju zakonsku obvezu sudjelovati u financiranju, a u ovakvim uvjetima, bez izlazaka vatrogasaca, mnogi ljudi mogu izgubiti život.

Možda ste propustili...

OSJEČANI LJUTI NA ŠALTERSKE SLUŽBENIKE JEDNE BANKE

Nema bankovne transakcije bez potpisa marketinške suglasnosti?!

IK JAVOR OBILJEŽAVA STO GODINA IZVIĐAŠTVA

Izviđači pozivaju djecu i mlade

Najčitanije iz rubrike
oglas