Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Medenjaci i kruh s čokomedom OPG-a Lagator iz Viškovaca
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Na nešto više od jednog hektara poljoprivrednog zemljišta i okućnice ova obitelj uzgaja lješnjake, aroniju i drugo voće

Zeleni četvrtak donio je priču o žilavoj i živahnoj održivosti jednog ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva - OPG-a Lagator iz Viškovaca. Na nešto više od jednog hektara poljoprivrednog zemljišta i okućnice ta marljiva obitelj uzgaja lješnjake, aroniju i drugo voće, a posjeduje i pedesetak košnica, što im je dovoljno za finalizaciju različitih proizvoda – sokova, pekmeza, čajeva i meda.

- Godine 2015. počeli smo s pet košnica pčela, pa smo zakupili komad zemlje da bismo ih imali gdje držati. Na taj hektar posadili smo aroniju, a malo lješnjaka već smo imali. Sad imamo hektar aronije, pedeset košnica pčela i stotinjak lješnjaka. Imamo dosta posla i dosta proizvoda jer želimo da naša ponuda bude što raznovrsnija – objašnjava Zdravko Lagator. Njihov med tako nije samo običan med – njega su, naime, oplemenili upravo sušenom aronijom, lješnjacima, orasima, kakaom, propolisom.

- Imamo cvjetni, bagremov, livadni, kestenov, imunomed, čokomed, med s lješnjacima ili aronijom, propolis kapi ili sprej. Od aronije proizvodimo sok, pekmez, liker, prah i čaj – ističe Zdravko. Na svome štandu posjetiteljima Zelenog četvrtka ponudili su sve svoje proizvode,uz besplatno kušanje medenjaka i kruha s čokomedom, koji je oduševio svakog kušača. Na njihovu OPG-u, uz Zdravka i suprugu Ružicu, radi cijela obitelj – sinovi, kćerka i snaha. Međutim, samo od ovoga posla, iako puno rade, kaže, ne zna bi li mogli živjeti, no svakako u tome uživaju.

- Uvijek imate troškove koji su veći od planiranih, a tržište je takvo da je svime zasićeno. Da biste prodali sve što proizvedete, iziskuje puno obilazaka sajmova i molbi trgovcima, što isto košta – istaknuo je. Svoje proizvode distribuiraju po tržnicama u Slavoniji, na sajmovima po Hrvatskoj, a njihovo voće dostupno je u voćarnicama diljem zemlje – od Osijeka preko Zagreba do Splita.

Jasenka PEJAKOVIĆ
JURIĆEVE TURŠIJE IZ ŠVAJCARNICE HIT U ZATVORENOM DIJELU TRŽNICE

U zatvorenom dijelu tržnice ovoga četvrtka gužva je bila na klupi Ivana Jurića iz Švajcarnice, koji kupcima nudi 20-ak vrsta turšija. Već četiri godine, uz redovan posao, bavi se ovim poslom, a kupci mu se redovito vraćaju.

- Imamo 16 vrsta slatkih proizvoda, neki od njih su – lučice, krastavci, lubenice, krastavci s kupusom, paprika s kupusom, obična paprika, rajčica, mrkva, čičoka. Što se tiče slanih proizvoda – tu su kiseli kupus rezani i u glavici. Kupci najviše, kaže, kupuju papriku s kupusom i krastavce, a najveća delikatesa su paprike punjene sirom i čili paprike. Kupci su, rekli su nam, prezadovoljni jer ne moraju kupiti kilogram, nego koliko količinski žele.

Možda ste propustili...

RADNA JEDINICA PROMETNICE RADI NA NEKOLIKO LOKACIJA

Novi kolnici, staze, parkirališna mjesta...

ZAUSTAVLJEN PAD BROJA PRVAŠIĆA

U gradskim školama od jeseni puniji razredi

STROJARSKI SMJER TEHNIČKE ŠKOLE 'NIKOLA TESLA'

Proslavili 50 godina od ispita zrelosti

Najčitanije iz rubrike
oglas