Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Medenjaci i kruh s čokomedom OPG-a Lagator iz Viškovaca
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Na nešto više od jednog hektara poljoprivrednog zemljišta i okućnice ova obitelj uzgaja lješnjake, aroniju i drugo voće

Zeleni četvrtak donio je priču o žilavoj i živahnoj održivosti jednog ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva - OPG-a Lagator iz Viškovaca. Na nešto više od jednog hektara poljoprivrednog zemljišta i okućnice ta marljiva obitelj uzgaja lješnjake, aroniju i drugo voće, a posjeduje i pedesetak košnica, što im je dovoljno za finalizaciju različitih proizvoda – sokova, pekmeza, čajeva i meda.

- Godine 2015. počeli smo s pet košnica pčela, pa smo zakupili komad zemlje da bismo ih imali gdje držati. Na taj hektar posadili smo aroniju, a malo lješnjaka već smo imali. Sad imamo hektar aronije, pedeset košnica pčela i stotinjak lješnjaka. Imamo dosta posla i dosta proizvoda jer želimo da naša ponuda bude što raznovrsnija – objašnjava Zdravko Lagator. Njihov med tako nije samo običan med – njega su, naime, oplemenili upravo sušenom aronijom, lješnjacima, orasima, kakaom, propolisom.

- Imamo cvjetni, bagremov, livadni, kestenov, imunomed, čokomed, med s lješnjacima ili aronijom, propolis kapi ili sprej. Od aronije proizvodimo sok, pekmez, liker, prah i čaj – ističe Zdravko. Na svome štandu posjetiteljima Zelenog četvrtka ponudili su sve svoje proizvode,uz besplatno kušanje medenjaka i kruha s čokomedom, koji je oduševio svakog kušača. Na njihovu OPG-u, uz Zdravka i suprugu Ružicu, radi cijela obitelj – sinovi, kćerka i snaha. Međutim, samo od ovoga posla, iako puno rade, kaže, ne zna bi li mogli živjeti, no svakako u tome uživaju.

- Uvijek imate troškove koji su veći od planiranih, a tržište je takvo da je svime zasićeno. Da biste prodali sve što proizvedete, iziskuje puno obilazaka sajmova i molbi trgovcima, što isto košta – istaknuo je. Svoje proizvode distribuiraju po tržnicama u Slavoniji, na sajmovima po Hrvatskoj, a njihovo voće dostupno je u voćarnicama diljem zemlje – od Osijeka preko Zagreba do Splita.

Jasenka PEJAKOVIĆ
JURIĆEVE TURŠIJE IZ ŠVAJCARNICE HIT U ZATVORENOM DIJELU TRŽNICE

U zatvorenom dijelu tržnice ovoga četvrtka gužva je bila na klupi Ivana Jurića iz Švajcarnice, koji kupcima nudi 20-ak vrsta turšija. Već četiri godine, uz redovan posao, bavi se ovim poslom, a kupci mu se redovito vraćaju.

- Imamo 16 vrsta slatkih proizvoda, neki od njih su – lučice, krastavci, lubenice, krastavci s kupusom, paprika s kupusom, obična paprika, rajčica, mrkva, čičoka. Što se tiče slanih proizvoda – tu su kiseli kupus rezani i u glavici. Kupci najviše, kaže, kupuju papriku s kupusom i krastavce, a najveća delikatesa su paprike punjene sirom i čili paprike. Kupci su, rekli su nam, prezadovoljni jer ne moraju kupiti kilogram, nego koliko količinski žele.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike