Osijek
ZRAČNA LUKA OSIJEK

Forgić: I u ovoj godini rušit
ćemo rekorde broja putnika
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Početkom ljetnog reda letenja ponovno će se uvesti linija Stuttgart – Osijek – Stuttgart

Nametnuti se kao inicijator i integrator u povezivanju svih koji su spremni uključiti Zračnu luku Osijek u projekte turističkog i gospodarskog razvoja regije - to si je za primaran cilj zadao Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek. Za koji dan napunit će prvih sto dana mandata, dovoljno i malo da možemo razgovarati o planovima za tekuću godinu.

Naime, nije tajna kako osječka zračna luka financijski ne stoji baš sjajno, no s druge strane, prema najnovijim podatcima, najveći porast među svih devet zračnih luka u Hrvatskoj, od čak 195 posto, ostvarila je u studenome upravo zračna luka u Osijeku. Ovo je, istina, posljedica toga što se prvi put tijekom zime bilježe letovi na međunarodnoj liniji Basel – Osijek – Basel .

- Ako se po jutru dan poznaje, u 2018. godini mogli bismo dvostruko nadmašiti rekordan broj putnika koji su koristili naše usluge u 2017., a njih je ukupno bilo 43.373, odnosno 41 posto više nego 2016. Optimizam na početku ove godine ulijevaju nam podatci o čak 96-postotnoj popunjenosti na prva tri leta na, za sada, jedinoj cjelogodišnjoj međunarodnoj zračnoj liniji Osijek – Basel - kaže Forgić. S istom kompanijom dogovoreno je i potvrđeno uvođenje dodatne, treće rotacije tijekom ljetne sezone letenja (ožujak - listopad), što znači da će se na toj liniji, osim ponedjeljkom i petkom, moći putovati i srijedom.

Nastavno, novi direktor je usmjeren na iskorištenje turističkih potencijala temeljenih na tituli Osijeka kao najbolje turističke kontinentalne destinacije, prepoznatih potencijala Baranje i svih vinogorja ovog kraja.

- U tom smislu imali smo sastanak s direktorima turističkih zajednica grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te predstavnicima Grada i Županije. Slično ćemo napraviti i s ostalim slavonskim županijama, želimo stvoriti takvo ozračje u kojemu ćemo biti povezani s kreatorima turističke ponude u Slavoniju - kaže Forgić.

Ne diže, naravno, ni ruke od usluge pružanja prijevoza roba. Potpisan ugovor s jednom transportnom i logističkom tvrtkom koja se bavi prijevozom autodijelova planiraju aktivirati u najkraćem roku.

- Oni bi svoje poslove s drugih zračnih luka, zbog prihvatljive udaljenosti i naše spremnosti da u najkraćem mogućem roku robu prihvatimo, pregledamo i utovarimo na zrakoplov, što je za ovog partnera osobito važno, obavljali s naše zračne luke. Zbog naše dobre cestovne, željezničke i riječne povezanosti nastojimo privući i druge kompanije - kazuje Forgić.

Kako bi se zadovoljile potrebe skorašnjeg ulaska Hrvatske u “Schengen”, u tijeku je i rekonstrukcija aerodromske zgrade.

- Ovo radimo i zbog naših putnika koji dojam o nama stječu upravo u putničkoj zgradi. Moramo im omogućiti jasnom komunikacijom lagano snalaženje i brz prolazak kroz prijavu i pregled, a ugostiteljskim i trgovačkim sadržajima vrijeme boravka u zračnoj luci učiniti im što ugodnijim, sve uz ljubaznost i profesionalan pristup našeg osoblja - ističe Forgić.

U svemu ovome važan je i podatak kako je Zračna luka “recertificirana”. ZL Osijek je, naime, Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo predao zahtjev za prelazak s postojeće svjedodžbe aerodroma na svjedodžbu aerodroma izdanu na temelju Uredbe Komisije (EU) 139/2014. Ona se izravno primjenjuje na aerodrome u Hrvatskoj koji su otvoreni za javni promet, namijenjeni za komercijalan zračni prijevoz, opremljeni sustavima za instrumentalne procedure slijetanja ili uzlijetanja i na kojima je uzletno-sletna staza s asfaltnom ili betonskom kolničkom konstrukcijom, duljine 800 m i više od toga.

- Nakon nekoliko nadzora HACZ-a, usklađivanja aerodromskih priručnika, procedura i infrastrukture s postavljenim zahtjevima, krajem 2017. ishodili smo svjedodžbu aerodroma i svjedodžbu za organizaciju odgovornu za rad aerodroma, te je aerodrom certificiran sukladno EU zakonodavstvu - kaže Forgić. Uz ovo, te povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda, Forgić najavljuje kako će se baviti unutarnjom reorganizacijom i kontinuiranom optimalizacijom procesa kako bi se osiguralo nesmetano poslovanje Zračne luke Osijek.

Dario KUŠTRO
U LISTOPADU NADMAŠILI 2016.

Zračna luka Osijek već je u listopadu prošle godine nadmašila broj putnika za cijelu 2016. godinu. Naime, te godine ih je kroz svih 12 mjeseci bilo 30.235, da bi ih prošle godine, samo do listopada kroz Zračnu luku Osijek prošlo 32.559. Kroz hrvatske zračne luke, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine prošla su ukupno 9,2 milijuna putnika ili 18 posto više nego u istom razdoblju 2016., od čega samo u studenome njih gotovo 304.000 ili 15,6 posto više. N.Z.E.

Nastavlja se i suradnja s domaćim aviokompanijama

EUROWINGS I WIZZ AIR

Početkom ljetnog reda letenja ponovno će se letjeti na liniji Stuttgart – Osijek – Stuttgart s kompanijom Eurowings. I ta linija postaje cjelogodišnja s dodatnom, trećom tjednom rotacijom u srpnju i kolovozu. “Također, s Wizz Airom, koji konstantno ulaže u povećanje broja zrakoplova i kapaciteta, dogovaramo novu destinaciju, koju su nazvali Jokerom, a koju željno očekuju svi oni koji gravitiraju Osijeku, dakle stanovnici Slavonije, Baranje, Srijema i Posavine. Nažalost, u ovoj fazi pregovora ne smijemo otkriti o kojoj se destinaciji radi” ostaje zagonetan Forgić.

radovi

U TIJEKU JE REKONSTRUKCIJA AERODROMSKE ZGRADE

Možda ste propustili...

METEOROLOZI NAJAVLJUJU ZATOPLJENJE

Zimska idila u Sakuntala parku

4. MULTIMEDIJALNI FESTIVAL ZDRAVLJA

Pokret protiv svih oblika ovisnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

PRVA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BEZ GRADONAČELNIKA

Izglasana gradnja IT parka i
teniskog kampa Donne Vekić

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas