Tehno
CES 2018.

Las Vegas - grad tehnologije
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Las Vegas je zbog svih svojih ekstrema u veličini i ponudi jedini grad na svijetu koji može ugostiti ovakav sajam

Las Vegas ime je grada koji će u 99 % slučajeva netko povezati s kockom, alkoholom, seksom, razuzdanim provodima i sličnim zabavama po kojima je poznat još odavno. To zapravo i ne čudi, jer koliko god puta posjetili Las Vegas, on će vas uvijek iznova zaslijepjeti svojim blještavilom i ponudom, golemim zaslonima i billboardima koje malo gdje dalje u svijetu možemo pronaći, bar ne u ovolikom obujmu i veličinama. Potom, tu su i kockarnice koje se nalaze na svakom koraku, a primjerice samo jedna u hotelu u kojemu sam i ja odsjeo ima po nekoliko tisuća kvadratnih metara uz velik broj uređaja, stolova i drugih aparata za kockanje. Zatim, brojne nemoralne ponude koje iskaču na svakom koraku, a obećavaju vam nezaboravan provod, sve je to zaslužno za naziv grada grijeha, poroka, seksa, kocke, provoda, ekspresnih vjenčanja i rastava uz druge slične epitete koje Las Vegas svojom ponudom definitivno opravdava. Unatoč svemu tome, svake godine početkom siječnja Las Vegas odijeva još jedno odijelo. Ono se zove CES, a Las Vegas pretvara u centar tehnologije iz cijelog svijeta. Ako znamo da je u Las Vegasu sve ekstremno, tako onda mora biti i sa sajmom tehnologije. Dok se brojke za ovogodišnji sajam još zbrajaju, za prošlogodišnji one su poznate, a govore o gotovo 185.000 posjetitelja, na tisuće novinara, više od 4000 tvrtki izlagača, 900 startupa i gotovo 250.000 metara kvadratnih izložbenog prostora! Da, dobro ste pročitali, gotovo 25 hektara površine koju je nemoguće obići u samo par dana koliko se sajam održava. Las Vegas je zbog svih svojih ekstrema u veličini i ponudi zapravo jedini grad na svijetu koji može ugostiti ovakav sajam. Samo hotel Excalibur u kojemu sam smješten zajedno s brojim novinarima iz svijeta, kao i kolegama iz Hrvatske, ima gotovo 4000 soba te površinu od gotovo 9500 m2!

Nekoliko odabranih

Kada uzmemo u obzir sve te brojke, jasno je kolika je tehnološka ponuda sajma. Međutim, kao i posljednji put kada sam bio ovdje, izabrao sam nekoliko tvrtki i startupova koji predstavljaju nešto novo, možda i nešto kontroverzno, no svakako nešto što smatram zaista cool i što bi nam već sada ili u bližoj budućnosti moglo postati svakodnevica. Siguran sam da su mi u moru izlagača promaknuli brojni drugi zanimljivi projekti. Ipak je CES pun tehnoloških novotarija koje bi lako popunile na tisuće stranica novina, no mi ćemo se ograničiti na nekoliko zanimljivih redaka.

MAKERbuino

Svakako prvo mjesto zauzima MAKERbuino. Riječ je o retro igraćoj konzoli koju sami sastavljate od komponenti koje dobivate u paketu. Iza svega stoji startup CircuitMess koji stiže iz Hrvatske, a čiji je osnivač 19-godišnji Karlovčanin Albert Gajšak. Albert je izlagački štand i putovanje u Ameriku osvojio pobjedom na Bugovom natjecanju startupa, Idea Knockoutu 2017., a kako se već može saznati po brojnim naslovima po medijima (od domaćih do inozemnih), MAKERbuino izazvao je pravi boom i možemo Albertu samo predvidjeti planetaran uspjeh.

Travis

Startup na izlagačkom štandu u bojama Nizozemske privukao me zanimljivim uređajem koji bi trebao riješiti jezične barijere. Naime, na svom prekooceanskom letu od Londona do Las Vegasa sjedio sam pokraj jednog Finca i dok smo raspravljali na engleskom obojica smo se složila kako bi bilo odlično da se na tržištu pojavi uređaj koji bi simultano prevodio naš govor na materinskom jeziku. Kako smo predvidjeli, upravo takav uređaj pronašao sam na CES-u. Zanimljivo je da je njegova osnivačica provela 4 mjeseca u susjednoj nam BiH kako bolje razumjela naše govorno područje, pa je tako već sada u testnoj fazi dostupan i hrvatski jezik.

Napredne leće za oko

Merck KGaA nije startup nego tvrtka koja posluje već stoljećima (da, opet jedan od wow efekata koji doživite ovdje). Naime, ova tvrtka svoje korijene vuče od, pazite sada, 1668. godine! Riječ je o njemačkoj tvrtki koja proizvodi štošta, a svakako najpoznatija je po tekućim kristalima koje imamo u svakom zaslonu. Recimo, prisutni su u svakom drugom telefonu na svijetu. Međutim, ono što je mene još više zainteresiralo je njihova napredna leća za oko. Ona se ugrađuje u samo oko, a osim drugih koje se ugrađuju na sličan način i zahtijevaju po nekoliko operacija kojima se one prilagođavaju, ova se prilagođava i kalibrira s pomoću lasera jer u sebi sadrži tekuće kristale, pa tako jednu leću možete imati za života uz samo jednu, prvu operaciju.

Guardian

Guardian je uređaj koji će vaš dom, stan, pa i cijelu zgradu spasiti od poplave zbog izlijevanja vode, pucanja cijevi i sličnih vodovodnih problema. Za razliku od svih do sada viđenih rješenja koja će samo upozoriti korisnika na vodu u stanu ili kući, Guardian je sposoban i obustaviti dotok vode. Ovo postiže jednostavnim modulom koji se postavlja na glavni dotok vode u objekt, dok se detekcijski moduli postavljaju na mjesta gdje bi se voda mogla očekivati. Stvar je potpuno automatizirana i, naravno, nadzirana preko aplikacije za pametne telefone.

Iz Las Vegasa: Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike