Mozaik
30. SMOTRA KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA

U 13 dana publika će vidjeti 18 predstava
Objavljeno 12. siječnja, 2018.
Svečano otvorenje je 27. siječnja, u 20 sati, uz premijeru predstave “Klupko” Kazališta Mika Živković iz Retkovaca

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović od 27. siječnja do 17. veljače 2018., a u organizaciji Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, održat će se jubilarna, 30. Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U 13 dana održavanja Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji gledatelji u Retkovcima moći će pogledati 18 predstava, a predstavit će se: Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda, Kazalište Nova Scena Vinkovci, Teatar Fedra iz Bugojna, Pučko kazalište Ogranka Seljačka sloga Buševac, udruga Žene s osmijehom Slavonski Brod, Šokačka glumačka družina Matini Kripoštoli Donja Bebrina, Kulturno-obrazovni centar Pozorište Branislav Nušić Šid, Amatersko kazalište Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac, Sinjsko pučko kazalište Sinj, Gradsko kazalište mladih Vitez, Dramska skupina OŠ August Cesarec Ivankovo, Gradsko amatersko kazalište Županja, Gradsko kazalište Đurđenovac, Dramski ansambl HKUD-a Didak Župe Gradnići, Kerekeš Teatar Varaždin.

U popratnom dijelu Smotre posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija “Zaljubljeni u... kazalište!” Silvije Butković iz Đakova, koja će biti otvorena 27. siječnja u 19.30 sati. Prosudbeno povjerenstvo 30. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj čine: Areta Ćurković, glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, dr. sc. Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, i doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, docent na Odsjeku glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

- Evo nas, 30. put, okupljeni u trenucima kad pljesak postaje priznanje onima koji svojom ljubavlju prema umjetnosti na prašnjavim kazališnim daskama isprepleću maštu i stvarnost ne bi li retkovačkoj publici iznova potvrdili kako je živa riječ snaga kazališnog djelovanja, a entuzijazam beskrajan i velik u svojoj opstojnosti. Gotovo tri desetljeća neprekidno traje zanos glumaca amatera ispisujući bogatu povijest retkovačke kazališne tradicije, a sadašnjost čini posebnijom i drukčijom. Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 27. siječnja pa sve do 18. veljače u retkovačkom će domu kulture biti okupljalište mnogih zaljubljenika u kazališnu umjetnost koji će koračajući pozornicom svojim ulogama razveseljavati razgaljena i radosna lica gledatelja – onih zbog kojih Smotra opstaje unatoč teškim vremenima. U ime svih kazalištaraca i organizatora iskazujem iznimno poštovanje i zahvalnost onima koji prepoznaju važnost i ulogu seoskog kazališta u očuvanju kulturne baštine svoga kraja - rekao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Smotre.

Godine 2018. obilježavaju se dvije vrlo značajne obljetnice: 30. Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji i 20. obljetnica smrti Mike Živkovića. Ujedno je ova godina pripremna za obilježavanje 100. obljetnice kazališne tradicije u Retkovcima.

- Općina Ivankovo prepoznala je Smotru kao jednu veliku vrijednost, ne samo Retkovaca nego i Općine, te smo ove godine generalni pokrovitelj. Mi na razini Općine Ivankovo radimo novi registar imovine koji obuhvaća Hrvatski dom kulture u kojem se igraju predstave i trenutno smo u izradi projektne dokumentacije gdje će se ovaj prostor pretvoriti jednim dijelom u kazalište, a prezentaciju bi imali na svečanom otvorenju. Minimalno tražim i zahtijevam da se svaka tri mjeseca odigra jedna predstava jer to je ono zašto smo uložili - rekao je Miličević, načelnik Općine Ivankovo i predsjednik Organizacijskog odbora.

Prema riječima Marije Budimir, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije posjećenost predstava govori puno za sebe, da se radi o jednoj izuzetno dobroj i kvalitetnoj manifestaciji uz koju je svake godine Vukovarsko-srijemska županija.

Svečano otvorenje je 27. siječnja u 20 sati, kada je na rasporedu premijera predstave “Klupko” Kazališta Mika Živković iz Retkovaca, dok će se na završnoj svečanosti 17. veljače proglasiti najbolje predstave i pojedinci, a statue je izradio akademski kipar Dejan Duraković.

Mario KOKAJ

Posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija “Zaljubljeni u... kazalište!” Silvije Butković iz Đakova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike