TvObzor
TV U SVIJETU

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Nakon nagrađivane prve sezone, FX-ova antologijska serija “Američka kriminalistička priča” bavit će se još jednim velikim događajem iz devedesetih godina prošlog stoljeća - ubojstvom modnog dizajnera Giannija Versacea ispred njegove rezidencije u Miamiju 1997. godine. “Ubojstvo Giannija Versacea” pratit će događaje koji su vodili smrti ovog tada 50-godišnjaka kroz oči samog dizajnera (tumači ga Édgar Ramírez), ali i njegove sestre Donatelle Versace (Penélope Cruz), partnera po imenu Antonio D'Amico (Ricky Martin) i 27-godišnjeg serijskog ubojice koji ga je upucao, Andrewa Cunanana (Darren Criss).

U rano jutro 15. srpnja 1997. modni dizajner tek se vratio iz jutarnje šetnje kad ga je ustrijelio Andrew Cunanan, prevarantski serijski ubojica koji je krenuo u ubilački pohod. Rodom iz San Diega, ubio je dva poznanika iz gay zajednice San Diega kojoj je i sam pripadao, čikaškog trgovca nekretninama i čovjeka iz New Jerseyja čiji je automobil ukrao. Ostala četiri ubojstva dogodila su se između 27. travnja i 9. svibnja, a Cunanan je bio u bijegu - uspio je pobjeći vlastima sve do osmog dana nakon ubojstva Versacea, kad je počinio samoubojstvo na čamcu u Miamiju, samo nekoliko ulica od Versaceove vile.

Kao što smo naviknuli kod Ryana Murphyja, serija istražuje mnogo više od onoga što se nalazi na površini: “Versace” razmatra kako je homofobija - internalizirana u policijskim odjelima i gay zajednici koja nije htjela negativan publicitet - pridonijela dizajnerovoj smrti. No, za razliku od prve sezone, naslovljene “Ljudi protiv O.J.-a Simpsona”, druga sezona priča priču obrnutim redoslijedom, gdje su prva i druga epizoda o Versaceovoj smrti, a ostale epizode kontekstualiziraju kako se sve to dogodilo. Serija će se dotaknuti i ostala četiri ubojstva, kao i Cunananova života u gay zajednici San Diega, prisutnosti homofobije u kulturi u to vrijeme, pa čak i kadrovske politike oružanih snaga SAD-a u odnosu na homoseksualne i biseksualne osobe, “Don't ask, don't tell”. Predviđa se da će Darren Criss postati glavni favorit na dodjelama nagrada čim prva epizoda dospije u javnost.

Premijera je zakazana za srijedu, 17. siječnja na američkoj kabelskoj televiziji FX, koja obećava pregršt glamura, slavnih, medijske histerije, seksa i, naravno, ubojstva. Zanimljiva je činjenica da će pretposljednju, osmu epizodu režirati glumac Matt Bomer, dobar prijatelj autora serije Ryana Murphyja koji ga je već angažirao na TV filmu “Normalno srce”, a koji je službeno izišao iz ormara 2012. godine.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: krimić

AUTOR: Ryan Murphy

ULOGE: Penélope Cruz, Édgar Ramírez, Ricky Martin, Darren Criss

MREŽA: FX

DATUM: 17. 1.

EPIZODA:9

TV U SVIJETU

Druga sezona nagrađivane serije

Najčitanije iz rubrike