Dome slatki dome
ZAČINSKO BILJE

Buketići mirisa i dobrog zdravlja
Objavljeno 11. siječnja, 2018.
Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija, mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva

Gladijatori su prije borbi jeli peršin - vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija, mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima pun i intenzivniji okus. Preporučujemo vam zato da pokušate sami uzgojiti vlastito začinsko bilje.

Peršin

Peršin je na vrhu liste - ima nježan okus i odgovara gotovo svakom jelu. Možete li zamisliti svečano jelo bez ukrasnih listića peršina? Teško, a malo je onih koji ga ne vole.

Praktičan savjet za nasjeckani peršin: Odrežite stabljike i stavite lišće peršina u plastičnu vrećicu na duboko zamrzavanje od 4 do 5 sati. Izvadite vrećicu i dobro ju prokotrljajte. Na taj će način peršin postati fino sjeckan. Vratite ono što nećete upotrijebiti u zamrzivač kako bi u kući uvijek bilo nasjeckanog peršina.

Celer

Korijen, list, stabljika, a svi aromatična mirisa. Celerova stabljika jede se često sirova kao grickalica. Poslužuje se u kombinaciji sa sokom od rajčice ili mrkve uz razne dipove, sirove i namaze. Bit će izvrstan dodatak juhama, jelima iz voka, a lišće, osim u juhama i temeljcima, koristite kao začinsko bilje u salatama, raznim nadjevima ili jednostavno njime posipajte meso, piletinu ili ribu s roštilja prije posluživanja. Zbog gorkasta okusa treba ih koristiti štedljivo, a prije upotrebe usitniti.

Kopar

Kopar kao začin koristi se za variva od graha, salate od krumpira i rajčice, za krem-juhe, u pripremi jela od ribe, a posebno je istaknut u pripremi pastrve. Dodaje se i pikantnim umacima. Možemo ga koristiti cijele godine jer jako dobro podnosi zamrzavanje. Listovi kopra služe kao dodatak svježem siru, sirnim namazima, plodovima mora, punjenim listovima loze, jelima od teletine, mahunama, hladnim juhama, omletima...

Ljupčac

Nije peršin, nije celer, a miriše na Vegetu?! To je ljupčac, koji najviše upotrebljavaju kao dodatak juhama, umacima, raguima i drugim jelima od mljevena mesa. Ima blagi okus na meso i intenzivan miris na celer. Zbog intenzivna ga je mirisa potrebno oprezno dozirati.

Bosiljak

Bosiljak i rajčica, sjajna kombinacija! Naziv basilicum latinizirana je izvedenica od grčke riječi basileos, što znači kralj, čime bosiljak stoljećima dokazuje svoju važnost. Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta. Bosiljak je dobro dodavati masnim jelima, kao što su masna svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i probavljivija.

Kadulja

Ova ljekovita i začinska biljka koju zovu i salvia i žalfija danas raste gotovo u svakoj kuhinji, a najaromatičnija je ona narasla na Mediteranu, koju su močile slane morske suze. Ima voćno-aromatični, intenzivni okus, zbog čega je treba oprezno dozirati i ne pretjerano miješati s drugim začinima. U kuhinji se koriste listovi svježe biljke, ali i sušeni, jer kadulja sušenjem ne gubi aromu. Intenzivan okus izvrsno paše uz teletinu, janjetinu, divljač, perad i svinjetinu, uz omlete i ribu, iznutrice...

Melisa

Matičnjak, ili melisa, poznat je i kao medonosna biljka, zbog pčele matice i dobila je ime matičnjak. U prazne su se košnice stavljali svežnjevi ove biljke kako bi privukli roj pčela. Od melise, koja se suši na tamnom mjestu i na propuhu, pripremaju se čaj, vino i liker, tinkture, sirupi i losioni, a dobra je i za jela od gljiva, svježeg povrća, krumpir-salatu, voćne salate te kao dodatak jelima od divljači.

Menta

Kao biljni čaj ili začin jelima, menta (metvica) izvrsna je za naše zdravlje i može se redovito konzumirati, u svakom dijelu dana. Čaj, liker, svježa, sušena - savršena u svakom pogledu, pravi kuharaki užitak teško je zamisliti bez njezinih mirisnih listića. Možete je svježe sjeckanu dodati u salate i juhe, kolače, frapee, njezine listiće grickati i koristiti je za marinadu...

Ružmarin

Morska rosa - glasio bi prijevod. Slaže se sa svim mediteranskim začinima, u jednostavnim i kraljevskim jelima. Pospite listiće ružmarina po krumpiru pretkraj pečenja, dodajte ga svim vrstama mesa, povrća, čak i sladoledima i nekim kolačima s bademima i lješnjacima. J.Kn.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike