Regija
EU FINANCIRA MODERNIZACIJU CESTA NA NAŠIČKOM PODRUČJU

Za četiri projekta - 22 milijuna kuna
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

NAŠICE - Našički kraj proteklih je dana iz EU fondova dobio oko 22 milijuna kuna za ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Riječ je o financiranju četiri projekta, a pomoć Europske unije ostvarili su Grad Našice te općine Đurđenovac, Feričanci i Podgorač. Grad Našice iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj povukao je oko pet milijuna kuna za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta u naselju Martin. U sklopu tog projekta, koji će se financirati sto posto iz sredstava EU-a, sagradit će se ceste, nogostupi i odvodnja u Ulici kneza Trpimira i Ulici Matije Gupca u Martinu. Realizacija ovog projekta planirana je tijekom ove godine.

Iz europskog proračuna stigao je i novac za projekt izgradnje nerazvrstane ceste Goveđa glava u Feričancima u duljini od 8,2 kilometara. Ovaj projekt, vrijedan oko 7,5 milijuna kuna financijski je najizdašniji u Općini Feričanci.

- To je dosad najveći iznos koji smo dobili iz fondova EU-a za sufinanciranje nekog projekta. Također, ovim iznosom projekt će biti financiran u stopostotnom iznosu. Provedbom ovog projekta ne samo što će se obnoviti postojeće i sagraditi nove vinske ceste na vinogradarskom predjelu Goveđa glava već će se i omogućiti uređenje ulice Brkićev arman i Vinogradske ulice u Feričancima – objasnio je načelnik Feričanaca Marko Knežević.

I Općina Podgorač osigurala je sredstva za unaprjeđivanje prometne infrastrukture. Iz blagajne EU-a dodijeljeno je nepovratnih oko 1,3 milijuna kuna za gradnju nerazvrstane ceste u Ulici Ante Starčevića u naselju Poganovci. Načelnik Goran Đanić ističe da je Općina Podgorač ostvarila jedan u nizu pripremljenih velikih projekata koji su spremni za povlačenje sredstava iz Europske unije.

Za EU sredstva s pomoću kojih će cestovno povezati Đurđenovac, Krčevinu i Beljevinu, izborila se i Općina Đurđenovac. Naime, za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Krčevina – Beljevina odobreno je oko 7,8 milijuna kuna. Projektom će se proširiti i asfaltirati postojeća tucanička cesta u Zagorskoj i Riječnoj ulici u Krčevini i spoj do Beljevine, ali i postojeći asfaltni kolnik u beljevačkoj Zelenoj ulici presvući novim slojem.

Općina Đurđenovac prošle je godine bila jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave po povlačenju novca iz nacionalnih i Unijinih fondova, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Za tri važna projekta dobila je više od 30 milijuna kuna. Najviše, 21 milijun kuna za proširenje i rekonstrukciju vodocrpilišta.S.Fridl

2017. - godina projekata

“Prošlu godinu slobodno možemo nazvati godinom projekata s obzirom na iznimno veliku vrijednost projekata koji su završeni. Za svaki projekt presudna je kvalitetna priprema dokumentacije, ali je isto tako važno vođenje projekta do samog kraja kako bi se povukla sva sredstva koja su na raspolaganju”, ističe đurđenovački načelnik Hrvoje Topalović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike