Kultura
ISTAKNUTA MEKSIČKA UMJETNICA U FRANCUSKOM PAVILJONU

Margolles kroz suptilne geste daje glas nasilno ušutkanim žrtvama
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

ZAGREB - Kultura promjene Studentskoga centra nastavlja likovni program izložbom Sutura istaknute meksičke umjetnice Terese Margolles 18. siječnja u Francuskom paviljonu, koja će se moći pogledati do 24. veljače.

Rad Terese Margolles međunarodno je prepoznat i priznat te izlagan u svim važnijim institucijama i na manifestacijama poput Venecijanskog bijenala, Manifeste, Guggenheima, MUAC-a, itd. Ovo je njezino prvo samostalno izlaganje u istočnoj Europi.

Na zagrebačkoj izložbi ispunjava Francuski paviljon balončićima u varijaciji instalacije Zrak, svog najpoznatijeg djela te predstavlja dvije nove produkcije nastale u korelaciji s lokalnom scenom, uzimajući u obzir lokalne specifičnosti. Jedna od njih nastala je u suradnji s članovima zagrebačke LGBT zajednice, koji su ujedinili platna koja su skupila ostatke brutalnosti nedavnih ubojstava triju transrodnih prostitutki u Ciudad Juarezu, inače protagonistkinja autoričinih ranijih radova. Ta akcija žalovanja, u kojoj oni posuđuju svoje vrijeme i tijela kako bi se odrekli zločina u kontekstu ekstremnog nasilja u Meksiku, istodobno otvara emocionalan registar koji će manifestirati politički i ideološki okvir okoliša, u kojem njihova tijela postaju podložna nasilnim djelovanjima. U drugom radu Štoviše, trava raste, fotografskom diptihu i videu koji je nastao u rujnu 2017., umjetnica dokumentira akciju uklanjanja bilja koje je prekrivalo stare tračnice vlaka u dvorištu Studentskog centra. Tim činom Margolles vraća u prvobitno stanje rijetko spominjanu epizodu povijesti SC-a iz vremena 2. svj. rata.

Margolles stvara snažna umjetnička djela koja problematiziraju socijalne i ekonomske norme društva, koje smrt - nasilnu, onu drugih i drugačijih – prihvaća kao normalnost. Njezin izričaj prvenstveno je hrabar, ona propituje, ali i krši društvene i umjetničke konvencije. Kroz svoj dugogodišnji rad razvila je jedinstven umjetnički jezik kako bi kroz suptilne geste dala glas nasilno ušutkanim žrtvama - ističe se u najavi.

Kustosice su Karla Pudar i Alejandra Labastida u suradnji s Martom Kiš, kustosicom Francuskog paviljona. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREMIJERA OPERE “KOD BIJELOG KONJA”

HNK Osijek ima hit!

USPJESI GLAZBENOG ODJELA VUKOVAR

Uloženi trud vraća im se sjajnim rezultatima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSLJEDNJA GLAZBENA PREMIJERA U SEZONI U HNK U OSIJEKU

Panta rhei: Iako koncert za probranu publiku, vrijedi ga poslušati

2

PREDSTAVLJANJE ARS ANDIZETUMA ZA KRAJ 4. KREATIVNE RIZNICE

Kružna kreativnost krovna je tema jubilarnog simpozija 2019.

3

U OSIJEKU I ĐAKOVU, OD 25. DO 28. TRAVNJA - 3. DANI JULIJA KNIFERA

Helena Sablić Tomić: Obnova Kniferove rodne kuće još uvijek nije na “meniju” Grada Osijeka