Kultura
IZRAZ ZAHVALE NA POTPORI JAPANSKOM NARODU NAKON POTRESA I CUNAMIJA 2011.

Patchwork kilt darovan Muzeju Slavonije
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Nakon gostovanja izložbe “Vedrina japanskog kilta” u više hrvatskih i austrijskih gradova 2015./2016., između ostalih i u Muzeju Slavonije, izloženi eksponati darovani su pojedinim školama, bolnicama i muzejima ovih zemalja kao izraz zahvale na potpori i pomoći japanskom narodu pogođenom razornim potresom i tsunamijem, 11. ožujka 2011. Izložena umjetnička rukotvorina, ovaj japanski patchwork kilt pod nazivom Festival zvijezda (Tanabata festival) autorice Naomi Nakamura iz Udruge japanskih učitelja rukotvorina, darovana je tom prigodom Muzeju Slavonije.

- U tradiciji gotovo svake zemlje postoji vještina šivanja iglom i koncem, pa je tako i s Japanom, gdje se od antičkih vremena njeguju tradicionalne tehnike sashikoi yosesaki. Tehnika koja je ovdje predstavljena – tehnika patchwork kilta – iz drevne je Engleske prenesena i proširena u Americi i Australiji, a već u 18. st. ovi ukrasni predmeti, prvobitno namijenjeni pokrivanju i održavanju topline, počeli su se cijeniti kao umjetnička djela. U Japanu je metoda patchwork kilta prihvaćena prije 50 godina, prilagođena i obogaćena posebnim tehnikama te su se ovakvi predmeti, koje karakterizira izuzetne ljepota i minucioznost izvedbe, počeli izlagati u Europi i Americi kao specifičan umjetnički izraz - ističe Radmila Biondić, viša kustosica.

“Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi materijala (svila, pamuk i drugo) ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio kilt s raznim motivima, sličan slici. Svaki kilt sastoji se od tri sloja: gornji sloj s motivima, stražnji sloj tkanine i središnji sloj – obično debeli sloj vate. Slojevi se povezuju ručnim šivanjem” (iz deplijana izložbe Vedrina japanskog kilta). N.Vek.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike