Kultura
“TIJELO” ALEMA KORKUTA U LAUBI

Izobličeno geometrijsko “tijelo” - struktura alegorija erodiranog tjelesnog i duhovnog postojanja
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Serija samostalnih izložbi objedinjena nazivom Hrvatska umjetnost danas u Laubi, predstavlja jednog od najznačajnijih kipara srednje generacije - Alema Korkuta, samostalnom izložbom naslovljenom “Tijelo”, u četvrtak 11. siječnja. Promišljanje skulpture Alema Korkuta kreće se između prostornog, taktilnog i materijalnog do dematerijalizacije skulpture. Bez obzira na to koje materijale, žanrove i metode koristio, ostaje vjeran propitivanju medija kiparstva, prolaznosti i skulpturalne procesualnosti u smislu raspadanja same materije ili namjerne izmjene stanja u određenom periodu - ističe se u najavi.

Izložbom predstavlja seriju 12 skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu koju možemo promatrati i kao “kiparsku instalaciju”. Riječ je o svojevrsnim “maketama bivanja” koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. Slika “tijela” svedenog na izobličenu geometrijsku strukturu alegorija je erodiranog oblika tjelesnog i duhovnog postojanja. One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača, simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja.

Ove vitalne forme fizička su manifestacija fragilnih organizama - jednostavni organički oblici koji svojom ogoljelom formom, omeđenim unutrašnjim prostorom, naglašenim osjećajem punine i praznine postaju kompaktne organičke cjeline. Geometrizirani šuplji blokovi tijela izražavaju esenciju prirode, fizičke egzistencije, koja nezaobilazno stremi ka propadanju, ali i duhovne dimenzije svijeta koja teži uzdizanju, širenju i napredovanju - najavljuju organizatori. N.Vek.

AUTOR VIŠE JAVNIH SKULPTURA

Alem Korkut (1970., Travnik) studirao je kiparstvo na ALU u Sarajevu i u Zagrebu gdje diplomira 1997. Autor je više javnih skulpura: u Pazinu, spomenika biciklu u Koprivnici, spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku, Karlovcu i Koprivnici. Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004., Velike nagrade Splitskog salona 2009. te treće nagrade na izložbi T-HT nagrada 2011. Izlagao na više od 30 samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu.