Osijek
NOVO KREDITNO ZADUŽENJE GRADA

Krediti od 65 mil. kuna za sufinanciranje EU projekata i investicije
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Uskoro će se pred vijećnicima osječkog Gradskog vijeća naći odluka o odobravanju novog kreditnog zaduženja. Tim će se sredstvima, baš kao i u prošloj godini, realizirati kapitalne investicije na području grada - riječ je o realizaciji projekata za koje je većina potrebnog novca namaknuta iz europskih fondova, potom gradnji novih školskih i predškolskih objekata te cestovnoj infrastrukturi. Ukupno je zaduženje u iznosu od 65 milijuna kuna.

- Riječ je, zapravo, o dvama kreditnim zaduženjima, jednom na 20 i drugom na 45 milijuna kuna - pojašnjava David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka.

U međuvremenu su gradske službe odradile pripremne radnje - poslovne su banke, naime, bile pozvane da daju svoje ponude i, kao što se moglo očekivati, Grad Osijek i ovaj je put dobio uvjete znatno bolje no što su oni na tržištu.

- U oba su slučaja ugovorene kunske fiksne kamate. Kod kredita nižeg iznosa ponuđene kamate iznose 1,94 posto, a kod kredita na 45 milijuna 1,64 posto - ne skriva zadovoljstvo pročelnik Krmpotić.

Sredstva iz kreditnog zaduženje od 20 milijuna kuna iskoristit će se za lokalnu komponentu sufinanciranja projekta koja se u osnovi realiziraju EU sredstvima - to su projekti revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra objekta Vojne pekare (Stare pekare) i skladišta u Tvrđi, potom revitalizacija parkovnog i arhitektonskog naslijeđa Sakuntala parka na Šetalištu Petra Preradovića, kao i energetske obnove škola i dječjih vrtića. Valja znati kako se zaduživanje za sufinanciranje EU projekata ne zbraja u ukupnu godišnju obvezu, odnosno ovime se ne povećava kreditna zaduženost Grada Osijeka.

Sredstva od 45 milijuna bit će podijeljena za potrebe gradnje novih školskih prostora u OŠ Tenja i Briješće, potom gradnju dječjeg vrtića u Višnjevcu, kao i nastavak gradnje ceste u južnom dijelu Stadionskog naselja te ceste u Poštanskom naselju u Višnjevcu.

Posebnu bi pozornost mogla privući stavka od planiranih sedam milijuna kuna kojima u gradskoj upravi planiraju unutarnje uređenje interijera Poslovno-kulturnog centra “Eurodom”.

- Procedura je jasna, vijećnici, na prijedlog gradonačelnika, trebaju potvrditi prijedlog ovakvog kreditnog zaduženja. No prije zaključenja Ugovora o dugoročnom zaduživanju, imamo, u skladu sa zakonskim propisima, obvezu ishoditi suglasnost Vlade Republike Hrvatske za kredit od 45 milijuna kuna, odnosno ministra financija za kredit od 20 milijuna kuna - precizira Krmpotić. Dakle, to je procedura koja će potrajati bar iduća dva mjeseca, što znači da bi u travnju mogla i praktično početi realizacija projekata za koje se Grad kreditno zadužio.

1,94

posto kamate su na kreditno zaduženje u iznosu od 20 milijuna kuna

1,64

posto kamate su na kredit od 45 milijuna kuna

7

milijuna kuna predviđeno je za uređenje interijera Poslovno-kulturnog centra “Eurodom”

Možda ste propustili...

POČETKOM SLJEDEĆEG TJEDNA I LAGANI SNIJEG

Ispred nas je kišan i hladan vikend

LANI U OSIJEKU ROĐENA 1904 DJETETA

Najviše Luka i Lucija, 12 beba upisano online

Najčitanije iz rubrike
oglas