Crna kronika
NALET NA DIVLJAČ

Autom udario srnu, ona proletjela kroz šajbu do prtljažnika
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

PITOMAČA

Srna koja je istrčala na cestu u nedjelju oko 11.35 sati, između Pitomače i Podravskih Sesveta, uginula je nakon što je doslovce proletjela kroz cijeli automobil. Kako doznajemo iz policije, 52-godišnji vozač kretao se automobilom neutvrđenom brzinom od Podravskih Sesveta prema Pitomači, od istoka prema zapadu.

- U jednom trenutku iz kanala je na cestu istrčala srna, pri čemu je došlo do udara prednjeg dijela vozila u tijelo srne. Od siline udarca odbačena je na poklopac motora, da bi potom od siline udara srna probila vjetrobransko staklo i uletjela u unutrašnjost automobila i završila u prtljažnom prostoru, gdje je uginula - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske. Na tom dijelu ceste postavljeni su znakovi “divljač na cesti”. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola. U nesreći je lakše ozlijeđen, ali je doživio popriličan šok.

S obzirom na sve učestalije prometne nesreće u kojima vozila nalijeću na divljač na cesti, iz policije pozivaju na oprez. Kod ovakvih nesreća u većini slučajeva nastaju materijalne štete na vozilima koje mogu biti veoma visoke, a u nekim slučajevima lakše ili teže stradavaju vozač ili putnici u vozilima, dok divljač u većini slučajeva ugiba od posljedica udara vozila.

- Savjetujemo vozače da na dijelovima cesta gdje su postavljani prometni znakovi “divljač na cesti”, poštuju njihovo značenje i prilagode vožnju radi svoje sigurnosti i sigurnog prolaska divljači preko ceste, te na taj način izbjegnu eventualne posljedice od mogućeg udara u nadolazeću divljač - pozvao je glasnogovornik Štajdohar.

U prometnim nesrećama s naletom na divljač uvijek je pitanje tko je kriv za nastalu štetu, a vozači u većini slučajeva i ne prijavljuju ovakve nesreće, jer se boje kazni. Podsjetimo, u slučaju naleta na divljač policija utvrđuje jesu li znakovi koji upozoravaju na divljač postavljeni, je li zahtjev za njihovo postavljanje dostavljen koncesionaru ili tvrtki koja upravlja cestom, te je li se vozač pridržavao svih prometnih pravila. Nakon toga utvrđuje se tko će platiti štetu. Za štetu nastalu na javnim cestama zbog naleta na divljač odgovara se na temelju krivnje. Tvrtka koja upravlja javnom cestom, ili koncesionar, odgovara za štetu ako cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno s posebnim propisima. Nakon što policija obavi očevid na mjestu nesreće u kojoj je stradala divljač, napravi zapisnik na temelju kojega se utvrđuje čija je odgovornost za nastalu štetu i njeno podmirenje. Obvezno se zove lovozakupnik, odnosno predstavnik lovačke udruge na čijem se području nesreća i dogodila da preuzme divljač.

Sandra LACIĆ
AUTOMOBIL NALETIO NA PSA

Kako doznajemo iz Županijskog centra 112 Vukovar, u nedjelju nešto prije 20 sati dogodila se prometna nesreća zbog životinje na autocesti A3 u blizini Babine Grede. Nesreća se dogodila kada je vozač automobilom udario u psa koji se nalazio na kolniku. U nesreći nije bilo ozljeđenih osoba.

označeno

ZNAKOVA ZA DIVLJAČ BILO JE UZ CESTU

Možda ste propustili...

U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Maloljetnik (17) sletio u kanal

U CEHOVSKOJ ULICI U POŽEGI

Prijetio policajcu i vrijeđao ga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana