Kultura
“ERO S ONOGA SVIJETA”

Omiljena opera čak 700 puta na sceni zagrebačkoga HNK
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

ZAGREB - Jedna od najatraktivnijih domaćih opera “Ero s onoga svijeta” poroslavit će 700. izvedbu u zagrebačkom HNK-u, u srijedu, 10. siječnja.

Jakov Gotovac ovu je operu počeo skladati prema libretu Milana Begovića 1932., a dovršio ju je 1935. Iste je godine djelo doživjelo praizvedbu (2. studenoga) i od tada je gotovo kostalno dio zagrebačkoga opernoga repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.

Opera je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere koja je doživjela izvedbe u više od stotinu inozemnih kazališnih kuća, dok je libreto opere preveden na bugarski, češki, engleski, njemački, talijanski, finski, mađarski, slovački i slovenski. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova. Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava pronaći djevojku s kojom bi se oženio, na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere, furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkom načinu života u kojemu glazba prožeta etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan - stoji u najavi.

Posljednja inscenacija u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izvednena 9. svibnja 1992., pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, u scenografiji Dalibora Laginje, kostimima Inge Kostinčer koje je obnovila Dženisa Pecotić, oblikovanju svjetla Vladimira Kazde, koreografiji Margarete Froman koju je prenio Zvonimir Reljić i scenskom pokretu Ioana Barbua, te je od tada dio repertoara HNK u Zagrebu.

- Doživjeti 700. izvedbu zaista je impozantan podatak. U opernom repertoaru postoje opere koje su vječno na repertoaru (spomenimo kao primjer Verdijeve opere Rigoletto, Trubadur, Traviata), opere koje nakon praizvedbe nestaju s repertoara, opere koje se u pojedinim vremenskim razdobljima obnavljaju pa ponovno nestaju sa repertoara... No, specifičnost je Ere da je djelo nastalo u 20. stoljeću, te da je izrazito nacionalno obojeno i u svom libretu i u melosu. To bi naoko moglo ograničiti izvedbenu popularnost i širinu izvedbi toga djela, no u slučaju opere Ero s onoga svijeta to se nije dogodilo. Možemo s ponosom i zadovoljstvom konstatirati da je Ero ostao neprestano na repertoaru od svoje praizvedbe, te da nije izgubio svježinu i neposrednost, što je odlika iznimno malog broja djela, ali i potvrda genijalnog stvaralačkog procesa Jakova Gotovca - rekao je ravnatelj Opere zagrebačkoga HNK, maestro Nikša Bareza.

Svečanom 700. izvedbom dirigirat će Zoran Juranić, a nastupit će Stjepan Franetović, Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović, Siniša Štork, Ljubomir Puškarić, Neven Mrzlečki, Ana Zebić Kostel uz članove Zbora, Baleta i Orkestra HNK u Zagrebu. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANIEL ZEC DOVRŠAVA MONOGRAFIJU O BRANIMIRU DAVIRU KUSIKU

Nastojao sam naglasiti ono što do sada nije prepoznato ili je bilo zaboravljeno

2

SAMOSTALNA IZLOŽBA "LUDUS" AKADEMSKOG UMJETNIKA EUGENA VARZIĆA 1. VELJAČE

Noć muzeja predstavlja Đakovu istarskog autora

3

ŽELJKO CVETIĆ OBOGAĆUJE ETNOZBIRKU

Neki predmeti stariji su i od sto godina