Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ILEX AQUIFOLIUM L.

Božikovina: Zaštićena, dekorativna i ljekovita
Objavljeno 8. siječnja, 2018.

Na samom početku treba istaknuti da je božikovina zakonom zaštićena biljna vrsta. Pripada porodici božikovina (Familiae aquifoliaceae). Ova je biljka prirodni adstrigent, antiartritik, antigiht, antipiretik, antireumatik, antitusik, dijaforetik, diuretik, ekspektorant i tonikum. Druga imena za ovu biljku su česvina i zelenika, a strani su joj nazivi: engleski - holly, francuski - houx, njemački - Stechpalme, Hülse; slovenski - bodika, srpski - božikovina, božje drvce, zelenika; talijanski - aquifolio, agrifolio, alloro spinoso, lauro spinoso.

Stari su Rimljani u vrijeme zimskih blagdana, saturnalija, darivali božikovinu prijateljima kao zaštitu od uroka, grmljavine i čarolija. U narodnim običajima božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća te se u zimskim mjesecima stavlja ispred vrata ili u vrijeme božićnih blagdana u domove u kojima mora ostati do Svijećnice. Božikovina predstavlja cvijet simbol Isusova rođenja, crveni plod Isusove krvi, a list Isusovu krunu. U nas je, mogli bismo reći, neizbježni dio božićnog dekora. U mojoj obitelji mali vjenčić ispleten od žita, ukrašen grančicom božikovine i zvončićima, stavljamo na ulazna vrata, a na stol svijećnjak ukrašen grančicama smreke i božikovine.

BOŽIKOVINA SE U PUČKOJ MEDICINI UPOTREBLJAVA ZA LIJEČENJE:

l artritisa i drugih reumatskih bolesti

l gihta

l groznice i malarije

l bolesti krvi, naročito malokrvnosti

l bolesti limfe, tj. škrofuloze i otečenih limfnih žlijezda

l bolesti dišnih organa i putova kao što su bronhitis i katar

l bolesti probavnog sustava, posebice slabog rada želuca

l bolesti jetre, kao što je žutica

l krvarenja

l tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće

l visoke temperature.

Svježi sok iz listova dobiva se tako da se svježe ubrani listovi samelju i iz njih iscijedi sok, a upotrebljava se za liječenje bolesti jetre. Korijen se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u liječenju grozničavih stanja i povišene tjelesne temperature tijela.

Tinktura od listova božikovine, uz čaj, najčešće se koristi u pučkoj medicini, i to za liječenje artritisa, reumatskih bolesti, kroničnog bronhitisa, tegoba sa želucem, mokrenjem... U nekim krajevima upotrebljava se prženi ili suhi list božikovine kao surogat za kavu, a suhi plod kao purgativ, ali u dozama koje ne izazivaju povraćanje.

Plodovi su jakog, drastično otrovnog djelovanja, izazivaju trenutno povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt. Od božikovine se izrađuju i poznate Bachove kapi koje se, između ostalog, upotrebljavaju za liječenje tegoba kao što su često izmjenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi.

Zapadna pučka medicina upotrebljava božikovinu za liječenje: artritisa, bronhitisa, edema, groznice, gihta, katara, krvarenja, karcinoma jetre, želuca i crijeva, reume, tumora štitnjače, visoke tjelesne temperature, vodenih bolesti.

Ivan LESINGER
Čaj

(za reumatizam i visoku temperaturu) 3 g suhih listova, 1 dl vode

l PRIPREMA: listove kuhati 5 - 10 minuta, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti.

l UPOTREBA: piti 2-3 šalice čaja dnevno, prije jela.

Tinktura

(za artritis i ostala navedena oboljenja)

20 g listova, 100 ml 70-postotnog alkohola

l PRIPREMA: močiti listove deset dana u alkoholu i procijediti.

l UPOTREBA: uzimati 20-30 kapi dva puta dnevno, uz čaj ili sok, prije jela.

Prašak

(za liječenje malarije i groznice)

l PRIPREMA: suhe listove samljeti ili istući u prah.

l UPOTREBA: uzimati 2-3 puta dnevno na vrh noža, uz malo čaja ili vode, prije jela.

Čaj

(za snižavanje temperature)

3 g suhe kore, 1 dl vode

l PRIPREMA: koru kuhati 5 - 10 minuta u vodi, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti.

l UPOTREBA: piti 2-3 šalice čaja dnevno.

Vinska tinktura

(za snižavanje temperature)

5 g kore, 1 dl crvenog vina

l PRIPREMA: močiti koru deset dana u vinu i procijediti.

l UPOTREBA: Uzimati dvije male čašice dnevno.

Prašak

l PRIPREMA: suhe plodove božikovine samljeti ili usitniti u prah.

l UPOTREBA: posipati rane koje krvare.

Čaj

(protiv groznice, temperature, za mokrenje i znojenje)

15 - 20 g suhog korijena, 1 l vode

l PRIPREMA: kuhati korijen oko pet minuta, poklopiti i nakon sat vremena procijediti.

l UPOTREBA: piti od 1 do 3 šalice čaja dnevno, prema potrebi.

Homeopatija

Homeopatski lijek Ilex aquifolium upotrebljava se za liječenje proljeva, tegoba s očima, groznice, žutice, bolesti slezene i raznih bolova.

Karakteristike biljke

OPIS: zimzeleni dvodomni grm ili drvo koje može narasti i do deset metara. Vječnozeleni čvrsti, kožasti listovi, jajoliki ili eliptični, šiljasti i zupčasto-trnovitog ruba, s gornje su strane tamnozeleni, a s donje bljeđi i mutnozeleni. Cvjetovi su jednospolni, bijeli ili ružičasti, skupljeni u kraćim ili dužim oskudnim cvatovima. Kora mladoga drva je zelena, a poslije siva i glatka. Plod je loptasta ili jajolika koštunica blistave crvene boje.

VRIJEME CVATNJE: svibanj - lipanj.

MIRIS I OKUS: bez posebnog mirisa, a listovi su gorki, opori, neugodna okusa.

STANIŠTE: voli vlažna, a loše podnosi vapnenačka tla. Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama između bukava i jela, do 2000 m nadmorske visine.

BRANJE I PRERADA: mladi listovi božikovine beru se u srpnju, a kora u travnju ili u rujnu.

LJEKOVITI SADRŽAJ: listovi sadrže glikozid ilicin, triterpenoid, teobromin, treslovinu, kora sadrži tanin i ljepljive tvari, žutu boju iliksantin, pektin.

TOKSIČNOST: dihidromandelonitril, ilicin. Otrovni dijelovi biljke: zreli plod. Simptomi otrovanja: mučnina, povraćanje, proljev.

KONTRAINDIKACIJE: Moguće su alergije i osjetljivost, često praćeni mučninom, proljevom te jakim povraćanjem. Plodovi su jakog, drastično otrovnog djelovanja, izazivaju trenutno povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike