Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Bez novaca
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Ovih dana mnogi su u nas i u svijetu potrošili puno novaca za doček nove godine na nekim posebnim destinacijama. Vjerojatno su se zabavili i bilo im je lijepo. Međutim, priznat ćete da su mnogi od nas na puno jednostavniji – i puno jeftiniji! – način dočekali novu godinu u krugu onih koje vole.

Naravno da novac nije bitan za dobro raspoloženje. Kada u televizijskim reportažama gledamo ljude u skupim hotelima gdje jedno noćenje košta tisuću dolara, jesu li to nužno sretni ljudi? S druge strane, netko će u malom apartmanu na moru s cijelom obitelji provesti nezaboravno ljetovanje uz zajedničko kuhanje, spremanje, druženje, kupanje, šetnje... Čovjek se nikada ne može toliko razveseliti nekoj stvari koliko se može radovati drugoj osobi. A evo, mi nekako mislimo da će nas posjedovanje ovoga ili onoga bitno usrećiti. Tako čitamo u Knjizi proroka Izaije: “O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka! Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela.”

I stvarno, nekad se ponašamo bez kriterija, kao zaigrana djeca, koja bi htjela jesti samo slatkiše i grickalice i piti nezdrava gazirana pića, koja ne bi htjela ići na vrijeme spavati i cijelo vrijeme biti samo na igricama. Potrebno je tako da i mi zastanemo i otkrijemo što je to zavaravajuće u našem životu. Na koje nepotrebne, pa i štetne stvari trošimo svoj novac, odnosno svoje vrijeme i svoje živce? Na što to trošimo svoje vrijeme na štetu svoje obitelji i svojih ljudskih – pa i vjerničkih – vrednota. Koliko vremena provodimo u kafićima? Za beskonačno sjedenje u kafićima uz bistrenje politike Biblija ima sjajan komentar: “U svakom trudu ima probitka, a pusto brbljanje samo je na siromaštvo.” Nadalje, koliko novca trošimo na kladionicama? Koliko vremena smo na društvenim mrežama i igricama? Koliko pijemo i pušimo? I onda – pitanje za milijun dolara – što time dobivamo, a što gubimo? Tko je na dobitku, a tko na gubitku? U kojoj mjeri zbog svega toga zanemarujemo i sebe i svoju osobnost i u kojoj mjeri se otuđujemo od svojih najbližih hvaleći se kako imamo tisuću virtualnih prijatelja. Tisuću? Virtualnih? Prijatelja?

Bog po proroku poziva da slijedimo njegov put. A on je jednostavan i blagotvoran i za mene i za moje najbliže. Taj put veli: “Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Oprosti uvredu. Čini dobro svima. Poštuj oca i majku. Ne poželi tuđe stvari. Ne živi čovjek samo o kruhu...” To je Božja mudrost, ali to je i mudrost koju je Bog usadio duboko u naše srce. Možemo je spoznati, samo ako hoćemo. “Zašto da trošimo novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti?”

Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

BOŽIĆNA PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA:

Posvojiti i udomiti dijete povlašteni je oblik slavlja

VERBALNI OBRAČUN NA SJEDNICI VIJEĆA ZBOG PITANJA O SPOMENIKU

Vukovarski dogradonačelnik akciju “Oluja” nazvao etničkim čišćenjem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRESUDA BRANKU BUKLIJAŠU

Bivšem dekanu četiri godine zatvora

2

VERBALNI OBRAČUN NA SJEDNICI VIJEĆA ZBOG PITANJA O SPOMENIKU

Vukovarski dogradonačelnik
akciju “Oluja” nazvao
etničkim čišćenjem

3

UDRUGA ZA PROMICANJE PRAVA PACIJENATA

Uskoku prijavili više korumpiranih liječnika