Magazin
MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

Granica je još tamo gdje je bila
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Hrvatska ministrica je u nedavnom razgovoru za HRT odbacila izjave svog slovenskog kolege Karla Erjavca koji je rekao da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale "potvrđenu" granicu, te da je ona potvrđena tek arbitražnim rješenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi.

- Granica je 1991. utvrđena prema međunarodnom pravu, odnosno da su granice republika bivše države postale međunarodno priznate. Štoviše, i jedna i druga strana su tada, 25. lipnja 1991., svaka sa svoje strane još dodatnim odlukama potvrdile da je to međunarodna granica između dviju država. Tako da mislim da ta granica postoji, i Slovenija i Hrvatska s njom žive 25 godina, s njom smo obje ušle u Ujedinjene narode i u Europsku uniju, i s njom je Slovenija čak ušla i u šengenski prostor - podsjetila je Marija Pejčinović Burić.

Reagirajući na izjavu slovenskog kolege da policija njegove države ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu, ministrica je istaknula kako Slovenija može primjenjivati svoje propise samo na neprijeporno slovenskom teritoriju:

- Ona hrvatskim ribarima ne može niti određivati niti naplaćivati nikakve kazne s obzirom na to da nema jednostrane primjene arbitraže. Mi još uvijek živimo i naši ribari ribare na onom području gdje su to činili prije i nakon 1991. godine - naglasila je RH minstrica.

Pejčinović Burić ponovila je kako Hrvatska i dalje želi i dijalog, ali i naglasila kako je arbitražni postupak, iz kojeg je Hrvatska istupila jednoglasnom odlukom Sabora nakon slovenske kompromitacije, ipak donio neke dobre stvari:

- Jedna od njih je ta da je arbitraža svela nerealna slovenska traženja u ovom arbitražnom postupku u realnije okvire. To stvara vjeru da se nakon godina pokušaja postizanja dogovora onemogućenog nerealnim zahtjevima slovenske strane može postići bilateralni dogovor. Sad smo uvjereni da smo bliže nego ikad tom rješenju i da nam za to zaista ne treba puno - istaknula je hrvatska ministrica, zaključivši kako je za završni korak potrebna politička volja s obje strane te da je analizama s obje strane prihvaćeno više od 90 posto granice.

(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REPORTAŽA: JEDNO OD BELIŠĆANSKIH NAJSTARIJIH NASELJA

Tiborjanci: Stoljeća starosti za budućnost mladosti

2

TJEDNI OSVRT

Hrvatska je puna lažnih diploma

3

TEMA TJEDNA: NOVE STRANKE - GUBITNICI U STARTU (II.)

Marija Matić: Opasni su oni koji samo kritiziraju, a ne nude nikakva konkretna rješenja