TvObzor
ĆETVRTA SEZONA NETFLIXOVA “CRNOG ZRCALA”

Tehnodistopijska nastranost iz pera Charlieja Bookera
Objavljeno 5. siječnja, 2018.

Vratilo se “Crno zrcalo”. Netflix je 29. prosinca u svijet pustio četvrtu sezonu svojeg hvaljenog i nagrađivanog serijala koji se od svojih početaka bavi utjecajem novih medija i tehnologije na naš život. Njezin autor Charlie Booker jedan je od najvećih vizionara modernog svijeta i televizije te droge koja nam halapljivo proždire svaki trenutak našeg života, “tjerajući” nas na binganje svakim iole solidnim proizvodom. Svojevrsni Rod Serling 21. stoljeća, za neupućene čovjek koji je osmislio originalnu “Zonu sumraka”, ali i kreativac čiji smisao za satiru pogađa u samu srž zapadne civilizacije, propitkujući teme poput transhumanizma, ali i naše još jedne teške ovisnosti - one o tehnologiji. I moram li uopće spomenuti kako je uznemirujuća, ova četvrta sezona, koja u šest epizoda nudi pregršt tema s kojima smo se imali prilike susretati i u prijašnjim sezonama.

“Ako je tehnologija droga, a prema svemu sudeći jest, koje su onda posljedice? Upravo to područje, između oduševljenja i nelagodnosti, mjesto je gdje je smještena serija “Crno zrcalo”. Naslov koji možete pronaći na svakom zidu, na svakom radnom stolu i u svačijem dlanu - svijet hladnih, svjetlucavih ekrana vaših televizora, monitora i smartphonea”, izjavio je Booker nakon premijere prve sezone, 2011. godine.

Međutim, za razliku od prijašnjih sezona, čije su neke od epizoda ostavljale doista gorak okus u ustima, četvrto poglavlje ”Crnog zrcala” nudi puno više humanosti nego nihilizma, pa se s radošću veselim petoj sezoni, koja još uvijek nije najavljena, no svijet ionako neće postati manje čudnije mjesto nego što jest, stoga ne vidim zašto Netflix ne bi kapitalizirao Bookerovu tehnodistopijsku nastranost.

Nikola KUČAR
USS Callister

Kapetan Daly (Jesse Plemons) i njegova posada svemirskog broda USS Callister pokušavaju poraziti najvećeg neprijatelja Valdacka (Billy Magnussen). Iako su uništili njegov brod, Valdack je uspio pobjeći. U stvarnom životu Robert Daly je povučeni, ali nadareni programer popularne online igre, ogorčen što mu kolege s posla ne poklanjaju dovoljno pažnje. Svoje frustracije liječi u vlastitoj simulaciji Star Trek avanture, koristeći DNA svojih kolega s posla kako bi kreirao njihove digitalne klonove, podčinjene njegovoj volji. Kada u svoju igru ubaci i novu kolegicu Nanette Cole (Cristin Milioti), ona pokušava ohrabriti ostale na revolt protiv kapetana.

Arkangel

Arkangel je naziv implantata, minijaturnog čipa koji se ugrađuje u djetetov mozak kako bi roditelji mogli pratiti i nadgledati vlastitu djecu. Samohrana majka Marie (Rosemarie DeWitt) odlučuje se na taj potez nakon što joj nestane kćer Sara. Iako žive s djedom koji odgaja Saru i protivi se takvm potezu, Marie je neumoljiva. Osim toga Arkangel nudi roditeljima opciju da zamagle dječji vid svaki put kada su izloženi nekim slikama koje bi mogle prouzročiti stres. Nakon jedne neugodne epizode Marie odlučuje prestati nadzirati Saru. No, kada Sara postane buntovna tinejdžerica, koja se zaljubi u lokalnog dilera, Marie dolazi u napast i ponovno uključuje Arkangela.

Crocodile

Nakon burne noći Mia (Andrea Riseborough) i njezin dečko Rob (Andrew Gower) automobilom usmrte biciklista i odluče se riješiti tijela. Petnaest godina poslije Mia je cijenjena arhitektica, sretno udana majka devetogodišnjeg dječaka. Jednu noć susreće ponovno Roba, koji želi priznati zločin koji su počili, no nakon što ga ne uspije odgovoriti od toga, ubije ga. Ubrzo nakon ubojstva u hotelskoj sobi Mia svjedoči sudaru pješaka i kamiona za pizzu bez vozača. Shazia (Kiran Sonia Sawar) radi za osiguranje, ispituje svjedoke sudara koristeći Recaller - uređaj koji joj omogućuje da vidi tuđa sjećanja.

Hang the DJ

Amy (Georgina Campbell) i Frank (Joe Cole) odlaze na spoj koji im je organizirao Sistem, program koji sparuje mlade i organizira im veze. Svi koji su pristupili Sistemu imaju vlastite Trenere, digitalnog pratitelja koji im diktira koliko će dugo trajati određena veza, skupljajući i analizirajući podatke o svakoj ostvarenoj vezi sve dok sudionici ne pronađu “onog pravog”. Amy i Frank su predviđeni da traju samo 12 sati, nakon čega ih Sistem uparuje s novim partnerom. No, Amy i Frank se neprestano susreću, shvaćajući da vole jedno drugo, te se odlučuju pobuniti protiv Sistema i Trenera.

Metalhead

Smještena u postapokaliptični svijet, u kojemu više nema ni svinja, radnja “Metalheada” prati trojac Bellu, Tonyja i Clarke koji odlaze na misiju kako bi ispunili želju Bellinoj sestri. Dolaze do napuštenog skladišta u potrazi za paketom. Nakon što pronađu paket, iznenada se pojavi “robotski pas”, koji ubije Tonyja i Clarka te rani Bellu koja ipak uspije pobjeći. Za vrijeme bijega uspije iz noge izvući uređaj za praćenje kako bi ju “robotski pas” teže locirao te kontaktira ostale ljude u nadi kako će joj netko pomoći. Bella naiđe na napuštenu kuću u kojoj pronalazi oružje koje će joj poslužiti kako bi se razračunala sa psom, koji joj je neprestano na tragu.

Black Museum

Mlada crnkinja Nish (Letitia Wright), koja je na proputovanju kroz Ameriku, čekajući da joj se napuni automobil, odlučuje posjetiti slavni, ali izolirani “Crni muzej” koji drži Rolo Haynes (Douglas Hodge). S obzirom na to kako je Nish jedini gost, Rolo joj odluči ispričati kako je došao do nekih od svojih slavnih artefakata, koji imaju veze s kriminalom, ali i naprednom tehnologijom koja je uključivala ljudski mozak. Prva priča je o doktoru Peter Dawson (Daniel Lapaine) koji si je ugradio receiver u mozak kako bi osjećao tuđe boli i patnje te tako bolje liječio pacijente, no jedan smrtni slučaj zauvijek će promijeniti njegov život.

Možda ste propustili...