Svijet
MINISTAR VULIN NE GOVORI ISTINU O STANJU U SRPSKOM ZRAKOPLOVSTVU

Srbija ima samo nekoliko upotrebljivih MIG-ova
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Tvrdnja ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina kako Ratno zrakoplovstvo Vojske Srbije nije bilo u boljem stanju od vremena agresije NATO-a, nema uporište u realnosti, jer je i nakon ratnih gubitaka 1999. vojno zrakoplovstvo imalo bar pet puta više ispravnih zrakoplova nego što ih ima sada kada je Vulin ministar, objavili su srpski mediji, podsjećajući kako je Vulin rekao da je trenutačno letno sposobno po tri lovca MiG-29 i MiG-21 i nekoliko Orlova.

Prema službenim podacima srpske vojske, kraj NATO-ova bombardiranja tadašnja Vojska Jugoslavije dočekala je s gotovo 50 MiG-ova, od čega je više od polovine bilo u letnom stanju i da je napade NATO-a preživjelo 20-ak MiG-ova 21 i pet MiG-ova 29, dok je u uporabi ostao i određeni broj MiG-ova 21 u izviđačkoj verziji. Izjava vojnog ministra Vulina posebno je iz takta izbacila umirovljenog pukovnika lovačkog zrakoplovstva i instruktora letenja Borišu Mandića koji je izjavio agenciji Beta kako ne samo da ratno zrakoplovstvo nije u najboljoj situaciji od 1999. godine, “nego se može reći da su resursi toliko istrošeni da se jedva održava i dežurstvo u sustavu Protuzračne obrane”.

- A i to smo uspjeli samo zato što je jedan od dva dežurna lovca na Batajnici dvosjed koji nema radar. Mi smo jedini na svijetu uspjeli staviti dvosjed u dežurnom paru i na njega montirati rakete zrak-zrak – objasnio je umirovljeni zrakoplovac, i dodao da su sadašnji resursi kojima raspolaže srpsko vojno zrakoplovstvo "vrlo, vrlo mršavi", te da je riječ o minimalnom broju zrakoplova “tim prije što MiG-ovi 29 pristigli iz Rusije još nisu u uporabi”. Optužio je svoje aktivne kolege da su karijeristi i da su ministru Vulinu pričali ono što on voli čuti, a ne istinu, jer “ne samo da ne stoji njegova izjava kako stanje nije bilo bolje od kraja rata, nego se možda može reći da smo ispod svake zahtjevane razine”.M.Flego

Možda ste propustili...

KINA NAJAVILA NASTAVAK RASTA I POLITKE OTVARANJA SVIJETU

Od gladi do svjetske sile u 40 godina

ZA BORBU PROTIV SEKSUALNOG NASILJA

Uručena Nobelova nagrada za mir

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

TOKIO PROSVJEDUJE

Rusija gradi na otocima kod Japana

3

OSUDA NACIONALISTIČKIH VOĐA

Papa: Ne optužujte migrante za sve