Svijet
PJONGJANG NAJAVIO

“Crveni telefon” između Koreja
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Vezani članci

AMERIČKI VOJNI SUSTAVI

Japan jača proturaketnu obranu od Sj. Koreje

Pjongjang je u srijedu najavio da se u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovno uspostavlja komunikacijska veza s Južnom Korejom, dan nakon što je potonja predložila uspostavu dijaloga kao odgovor na poziv Kim Jong-una na unaprjeđivanje bilateralnih veza, izvijestile su južnokorejske vlasti.

Sjevernokorejski čelnik usto je "pohvalio" Seul zbog potpore koju je pružio njegovu mirovnom prijedlogu, rekao je Ri Son-gwon, predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Koreja (CRPC), na sjevernokorejskoj državnoj televiziji. Kim Jong-un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi upozorio da mu je, dok pruža ruku Seulu, "atomska tipka" uvijek nadohvat ruke. Spomenuo je mogućnost pregovora i rekao da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu u Južnoj Koreji. Seul je zauzvrat predložio organiziranje pregovora na visokoj razini 9. siječnja u Panmunjomu, pograničnom selu gdje je potpisano primirje tijekom korejskog rata (1950. - 53.).

Riječ je, dodaje južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myonug-gyon, o susretu na kojemu bi se razgovaralo o sudjelovanju Sjeverne Koreje na Igrama i o "drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđivanja veza dviju Koreja."

Službena sjevernokorejska glasila "objavila su da će Sjever ponovno otvoriti komunikacijsku vezu s Jugom danas u 15.30 sati", ili u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje. "Po odluci vodstva, uspostavit ćemo izravnu vezu s Južnom Korejom na iskren i častan način", rekao je Ri, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Pjongjang je telefonsku liniju između dviju Koreja prekinuo u veljači 2016.H

Trump prijeti “nuklearnom tipkom”

Američki predsjednik Donald Trump, ismijavajući objavu sjevernokorejskog lidera da ima nuklearnu tipku, poručio je u utorak da je njegova nuklearna tipka "veća i moćnija" te da uz to i "radi". "Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi", napisao je Trump u tvitu. Kim Jong Un je, otvarajući vrata obnovi razgovora o sudjelovanju svoje zemlje u Zimskim olimpijskim igrama koje se u veljači održavaju u Južnoj Koreji istodobno snažno upozorio da će nastaviti s masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava unatoč sankcijama UN-a.

Najčitanije iz rubrike