Mozaik
OSJEČKA LJUBAVNA PRIČA

Meksičko-hrvatski par spojio je ples
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Za njih je kretanje u ritmu sve. Ples ih je spojio, prvo kao plesne, a potom i životne partnere. Pri tome treba napomenuti da nije bilo sve idealno jer ih je u nekoliko navrata dijelilo čak 11.000 kilometara!

No, uspjeli su sve probleme nadvladati, na zadovoljstvo plesne kvalitete Športsko-plesne udruge Feniks Osijek, učenika u Osijeku i Vukovaru, te HNK Osijek. Riječ je o novopečenim mladim supružnicima Lauri del Carmen Velasco Farrera i Vanji Dušić. Laura je tako krajem 2017. godine svoju meksičku adresu u gradu Aguascalientesu sada za stalno zamijenila onom - osječkom!

Sve je počelo 2014. godine kada je Laura posjetila brata koji sa suprugom živi u Zagrebu. Tako je od prijateljice plesačice čula za natječaj HNK Osijek koji je tražio balerine. Laura kao školovana plesačica ni trenutka nije dvojila da pošalje CV i svoj video, a potom sjedne na autobus i krene u Osijek, za koji je tada čula prvi put.

- Nakon odrađene audicije kod Vuka Ognjenovića potpisala sam honorarni ugovor na devet mjeseci, kao i Japanka Kaho Nakayasu - na tečnom i simpatičnom hrvatskom priča Laura. Vanja je već bio u baletnom ansamblu i na prvu sam ga primijetila, mislila sam da je školarac - sa smijehom govori Laura.

Uslijedio je rad na nekoliko predstava, pa se poklopilo da su u Fortuni i Vragolastoj djevojci Laura i Vanja bili plesni partneri. U početku, kako to obično biva, bili su prijatelji, a onda se zbio neki klik! Nakon jedne probe Vanja se ponudio da zbog temperature ispod nule preveze Lauru, koja je tada stanovala na Bosutskom naselju.

- Izišli smo iz kazališta i krenuli prema autu koji je bio parkiran daleko. Praktički sam mogla pješice doći do Bosutskog, no nisam se žalila - kaže Laura, a Vanja sa smijehom dodaje kako su tada pričali, šetali, šetali i nakon određenog vremena - profurali!

I prije dolaska u baletni ansambl HNK Osijek Vanja je imao plesnog iskustva u ŠPU Feniks, prvo u standardnim i latinskoameričkim plesovima, da bi potom svu plesnu kvalitetu pokazao u afro-kubanskim plesovima, prvo kao odličan plesač, a poslije i plesni voditelj. Laura nije znala da Vanja pleše salsu, pa se poprilično iznenadila kada je zaplesala s njim na tulumu nakon premijere Fortune. Poslije je otišla na latino party Feniksa u Tvrđi i oduševila se viđenim.

- Uistinu nisam znala da Osječani tako dobro plešu latinoplesove. Plesni podij doslovce je prštao energijom, a Vanja me oduševio - kaže Laura. Plesnoj ljubavnoj idili prijetio je krah nakon što je Lauri istekao ugovor. Kako više nije imala radnu dozvolu, morala se vratiti kući u Meksiko, u Aguascalientes, milijunski grad koji je po kvaliteti života u vrhu Južne i Srednje Amerike. A Vanja je ostao u Osijeku...

Unatoč paprenoj cijeni zrakoplovne karte, više od 10.000 kuna, Laura se nekoliko puta vraćala u Hrvatsku, ukupno tri puta i povratak bi uvijek bio težak. Prije godinu dana Laura je na povratku iz Hrvatske uzela povratnu kartu, jer je bila jeftinija od jednosmjerne! U međuvremenu je i Vanja odučio posjetiti Lauru. Bilo je to u srpnju prošle godine.

- Dočekala me u Mexico Cityju, 'selu' od 20 milijuna ljudi. Poslije smo bili i kod nje u Aguascalientesu, Guadalahari, te Cancunu na jugu Meksika. To je bila jedinstvena prilika da konačno, što je želja svih salserosa, posjetimo Kubu - kaže Vanja, kojeg je ta zemlja oduševila, unatoč kulturološkom šoku.

- Hodaš ulicom i vidiš oronulu kuću, pa nekoliko metara dalje hotel s pet zvjezdica. Ljudi su nas pak oduševili, plešu na ulici, roštiljaju, sve je opušteno. Glazba i ples su gdje god da se okreneš. Čak sam i zaplesao na cesti s jednim Kubancem. Oni su stajali sa zvučnikom i bočicom ruma, a kada su vidjeli da se krećem u ritmu, nagovorio me da zaplešem s njim. Uistinu odlično iskustvo - ispričao nam je Vanja.

Na Vanjinu putovanju u Meksiko pala je konačna odluka, vraćaju se zajedno u Hrvatsku i odvajanja više ne dolaze u obzir. Uslijedilo je i vjenčanje 28. listopada 2017. kojem je nazočila bliža obitelj, a pravu plesnu feštu napravit će ove godine. Prava meksičko-hrvatska bajka!

Milan BUGARIĆ
LAURA DJECI PREDAJE BALET

Nakon vjenčanja plesna pedagoginja Laura krenula je u potragu za dugo očekivanim poslom u Hrvatskoj. Potrebne diplome za plesni i pedagoški rad s djecom nostrificirane su, molbe za posao poslane i do kraja 2017. Laura je dobila posao, i to na dvije adrese. Predaje balet u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru i Glazbenoj školi “Franjo Kuhač”. Vratila se i na daske koje život znače HNK Osijek te na plesni podij Feniksa.

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike