Crna kronika
KRVAVO SILVESTROVO U BARANJI

U slijetanju auta kod Darde život izgubio vozač (48)
Objavljeno 1. siječnja, 2018.

ŠVAJCARNICA

Produljeni novogodišnji vikend obilježile su tragedije na hrvatskim prometnicama. U dva dana, na Silvestrovo i prvoga dana 2018. godine, u slijetanjima s ceste i sudarima živote je na hrvtaskim prometnicama izgubilo čak pet osoba. Prva cestovna tragedija zbila se na Silvestrovo, u Baranji, u mjestu Švajcarnica, nedaleko od Darde.

Ispao iz auta

Nesreća se oko 16.30 sati dogodila neposredno na ulasku na zapadnu osječku obilaznicu, a smrtno je stradao 48-godišnji vozač Renaulta Scenic. Iz još neutvrđenih razloga automobil osječkih registracijskih oznaka sletio je s kolnika niz nasip i završio nekoliko metara od njega, na oranici. Od siline udarca srušen je i prometni znak koji se nalazio uz prometnicu. Prilikom slijetanja, došlo je do višestrukog prevrtanja automobila i tom prilikom vozač je ispao iz vozila. Hitnu pomoć i policiju alarmirali su vozači koji su se zatekli na prometnici i vidjeli uništeni automobil i nepomično tijelo vozača koje se nalazilo 50-ak metara od automobila. Zbog težine zadobivenih ozljeda 48-godišnjak je poginuo na mjestu nesreće.

Kako ističu u policijskoj upravi osječko-baranjskoj, naložena je obdukcija tijela poginulog vozača. Očevid su obavili djelatnici Policijske postaje Beli Manastir, a intervenirali su i vatrogasci DVD Darda. Prema neslužbenim informacijama, vozilo marke Renault kretalo se iz smjera Osijeka prema Švajcarnici, a pretpostavlja se da je s kolnika sletjelo zbog neprilagođene brzine.

Tko je vozio?

Prvi sati Nove godine uzela su tri života na zagrebačkom području. Prva nesreća u kojoj su poginule dvije osobe, mladić i djevojka, oboje u dobi od 24 godine, dogodila se oko 3.30 sati u Lugu Samoborskom. Oni su bili u Renaultu Clio zagrebačkih registracija koji je nakon izlaska iz lijevog zavoja u Jelačićevoj ulici, kod raskrižja s Cankarevom i Ulicom Bistrec, iz još neutvrđenih razloga sletio s ceste i zabio se u stablo, a potom i u metalnu ogradu. Oboje mladih od siline udaraca ispali su iz vozila i preminuli od težine ozljeda na mjestu nesreće.

Prema prizorištu prometne nesreće gdje je Clio potpuno uništen, evidentno je, a to je potvrdila i policija, da je uzrok kobnog slijetanja automobila prebrza vožnja. Inače, zagrebačka policija kod ove tragedije navodi da je vozač još uvijek nepoznat. Rezultati očevida još nisu poznati, a nadležni državni odvjetnik koji je rukovodio očevidom naložio je obdukciju tijela poginulog para.

Treća osoba na zagrebačkom području poginula je u ponedjeljak oko 7 sati, kada je 21-godišnjak vozio Fiat Punto Mokričkom ulicom u Zaprešiću. Dolaskom do križanja produžio je vožnju kroz raskrižje dok je na semaforu za njegov smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo. Tada je prednjim dijelom Punta naletio na prednji lijevi bočni Hyundai Accenta kojeg je vozila 19-godišnjakinja, dok je za njezin smjer bilo upaljeno zeleno svjetlo. Fiat Punto je od udarca odbačen je na rubni kamen, nakon čega se vozilo prevrnulo na krov. Hyundai Accent odbačeno je pak na nogostup gdje je naletio na metalnu dvorišnu ogradu i zid.

Dvadesetjednogodišnji vozač Punta koji je skrivio nesreću poginuo je na mjestu nesreće. Njegovi putnici u dobi od 23, 22 i 22 godine, kao i vozačica Hyundaia te njezini putnici u dobi od 23, 18 i 26 godina lakše su ozlijeđeni. Radi obavljenja ondukcije, tijelo 21-godišnjaka prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Ivica GETTO/Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ
U 2017. POGINULE 24 OSOBE

U prometnim nesrećama koje su se tijekom prošle godine dogodile u Osječko-baranjskoj županiji smrtno su stradale 24 osobe. Tri osobe, od kojih jedno dijete, poginule su u nesrećama u prosincu. Stradavanja su počela već 2. prosinca kada je nakon prometne nesreće u Kuševcu u bolnici zbog teških ozljeda preminula 20-godišnja putnica iz vozila. Petogodišnji dječak preminuo je u Kliničkom bolničkom centru Osijek nakon prometne nesreće koja se dogodila 13. prosinca na cesti između Metlinaca i Marjančaca. Zadnjim danom godine promet je odnio život vozača stradalog u Švajcarnici.

PIJANI VOZAČ KRIVAC ZA SMRT

Tridesetšestogodišnja vozačica poginula je u ponedjeljak ujutro, a 18-godišnjak je ozlijeđen u teškoj prometnoj nesreći u Biogradu. Nesreća se dogodila oko 7 sati, kad se 18-godišnjak, pod utjecajem 1,4 promila alkohola u krvi, s Volkswagenom sudario s Mazdom kojom je ispred njega i u istom smjeru upravljala 36-godišnjakinja. Nakon sudara Mazda je sletjela s kolnika i udarila u stablo. Vozačica je prevezena u zadarsku bolnicu gdje je sat vremena nakon nesreće preminula. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

očevid

SCENIC JE SLETIO S OBILAZNICE

Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

Najčitanije iz rubrike