Magazin
TJEDNI OSVRT

Čelnik Živog zida nemalo se zanio
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Živi zid je prema posljednjem istraživanju Crobarometra treća najpopularnija stranka u Hrvatskoj s potporom od 12,4 posto birača. I taj rast bilježi pet mjeseci zaredom te je gurnuo Most u stranu sa samo 7,3 posto podrške birača. I SDP-ovci su u zabrinjavajućem slobodnom padu, zasad na samo 18,9 posto podrške. Stoga se, kada je riječ o Živom zidu, s pravom može govoriti o svojevrsnom uspjehu. A u čemu se sastoji formula toga uspjeha teško je precizno odrediti. Osim što najčešće govore ono što razočarani građani žele čuti. Uz to, Živi zid je antirežimski i gotovo uvijek “antiprotivan”, pa to očitno pali. Kao i istaknuti populizam, naročito kada je riječ o bankama, blokiranima, deložiranima...

Ipak, u svemu tome nema baš neke artikulirane politike što se da iščitati i iz ovotjednog intervjua predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića u Dnevniku Nove TV. Mladi političar novoga kova na krilima uspjeha nemalo se zanio. U redu je to što očekuje daljnji rast popularnosti stranke jer optimizma nikad dosta. Ali, kako nikako ne žele biti samo dio vlasti, i to naročito s HDZ-om i SDP-om, Sinčić odgovara: “Mi želimo osvojiti vlast, ali sve sam uvjereniji da ćemo vlast morati osvojiti sami.” I u tome ne vidi ništa sporno ili nemoguće. Štoviše, u možebitnoj novoj vladi, ako osvoje apsolutnu većinu, Sinčić sebe vidi kao predsjednika Vlade. A uz njega kao premijera, istaknuto mjesto imao bi i kolega mu Ivan Pernar.

Ali kako su nam ipak bliži predsjednički izbori, Sinčić se vidi i na njima, pa kaže: “Ako to bude najbolje za naše birače i za razvoj Hrvatske, ja ću se opet kandidirati. Ako smatramo da je netko drugi bolji kandidat, onda će biti taj drugi. Ovog časa mogu samo reći da ćemo svojeg kandidata svakako imati, ali moguće je da ja budem taj kandidat.”

Sinčić je odgovarao i na druga novinarska pitanja, na dio čak dao i kvalitetne odgovore, kao i rješenja, ali je to sve skupa nekako ostalo u sjeni zbog same ambiciozne ili bolje rečeno pretenciozne političke kombinatorike predsjednika Živog zida. Ipak, ako on tako misli, i ako priželjkuje apsolutnu većinu, neka mu je sa srećom. Bar dok se eventualno ne izrodi neka nova treća politička opcija.

Ono što je od Sinčića, pak, korektno je to što je dosljedan kada je riječ o političkom im programu. A što dio biračkog tijela želi i čuti. Protiv je ostanka u NATO-u, kao i u EU, uvođenja eura, uz to je i za ukidanje Ustavnog suda...

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike