Dome slatki dome
IMELA

Simbol vječnosti i besmrtnosti
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Imela raste na listopadnom drveću, obično je smatraju uništavateljicom voćnjaka pa je uništavaju da spase voćnjake.

Ali koliko god se uništava, ona čudesno odolijeva. Posebno se cijeni ona koja okupira stablo kruške pa jabuke i šljive. Ne zna se zašto, osim ako ne želimo zlo onom koji je bere jer su grane kruške prilično krhke zbog čega i postoji poslovica pao s kruške. U pravilu se zbog toga na krušku ne penje, a kako ćete s kruške ubrati imelu, to se sami domislite.

Stari druidi znali bi krajem godine imati posebnu svečanost za koju bi se dotjerali u duge bijele haljine, ponijeli zlatne srpove i njima vrlo pažljivo sjekli imelu jer nije smjela pasti na zemlju kako ne bi izgubila čarobna svojstva. Tako sječenu imelu dijelili su svojim podanicima kao talisman protiv zlih duhova i bolesti. I stari Germani radili su nešto slično, ali skloni vjerovanju imelu su proglasili biljkom koja vojnika čini neranjivim i nepobjedivim. Kad su stare kulture nestale, imela, zaista vječna, preselila se u kršćanske kuće da za Božić s imelom u kuću uđe besmrtnost.

Postoji i vjerovanje da svi parovi koji se poljube ispod grančice imele, posebno u ovo blagdansko vrijeme, ostaju - vječno zaljubljeni.

Osim toga, tijekom zime, kad se od ljekovitog bilja nema što ubrati, tu je imela. Beru se vršne grančice ili sam list. Pažljivo se izbjegavaju bobice jer su one najotrovniji dio biljke. Rusi odvojeno suše grančice od lista jer grančice koriste u čajevima protiv arterioskleroze. I mi, kao da želimo nadoknaditi vrijeme kad smo imelu zanemarili, žurimo da list imele uvrstimo u čajeve protiv visokog tlaka, staračke hipertonije, staračke drhtavice, glavobolja izazvanih visokim tlakom, za smirivanje ubrzanog rada srca, poboljšavanje rada želudca.J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana