Dome slatki dome
SAVJETUJEMO:

Spriječite štete od glodavaca na vozilu uz Liqui Moly Marten Spray
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Hladnije vrijeme u prostor motora automobila zna privući i neželjene goste – glodavce, koji znaju napraviti popriličan nered, ali i pravu štetu.

Hladnije vrijeme koje je uobičajeno za ovo doba godine sve nas tjera za pronalaženje toplijeg mjesta za boravak. Ako se vozimo, onda je to u automobilu, a kada ne, onda je to sigurno u toplini doma.

Ugodna temperatura

Jednaku potrebu za pronalaženjem toplog mjesta imaju i brojni glodavci (miševi, štakori, lasice, kune, itd.), koji se vješto skrivaju od naših pogleda. Jedno od omiljenih mjesta svakog glodavca da se ugrije i pronađe toplinu je prostor motora našeg automobila.

Dok se vozimo, radna temperatura našeg motora iznosi oko 90 stupnjeva Celzijevih, dok ulje doseže i više od 100 stupnjeva. Jednom kada stanemo s vožnjom, naš se automobil hladi i tako satima pruža ugodnu toplinu koja privlači glodavce. Razni glodavci kao miševi, štakori, kune, lasice sigurno će prostor motora automobila gledati kao izvrstan dnevni boravak ugodne temperature. I dok nas sam njihov kratki boravak u automobilu neće zamarati, brigu će nam dati ono što te životinje mogu napraviti u prostoru motora. Naime, razne žice, gumena crijeva, plastični dijelovi, spužve za izolaciju od buke i topline te razni drugi materijali djeluju poput besplatnih stvari u trgovačkom centru za jednog glodavca. Tako će osim topline ovakav motorni prostor ovim životinjama pružiti i mnoštvo „zabave“ što nama zadaje glavobolje. I sam sam nedavno doživio ovakvu situaciju kada je neki glodavac uništio izolaciju poklopca motora jer mu je fina izolacijska spužva bila zanimljiva za „kopanje“, a dobro će mu doći u kakvom skrovištu. No, mogu se smatrati sretnikom jer ovakva šteta brzo se sanira i ne utječe na rad automobila, ali da su kojim slučajem nastradali kabeli ili neka od gumenih crijeva, tada bi šteta zasigurno bila znatna.

Iz kućne radinosti

Iako na sreću nas vozača na tržištu postoje preparati koji tjeraju glodavce iz motornog prostora, sigurno ste do sada dobili i razne savjete iz kućne radinosti. Tako, brojni “majstori” po motoru kače osvježivače iz WC-a, drugi pak tkanine s mirisima drugih životinja (primjerice psa), ali prije ili poslije suočit ćete se kako ni jedna od ovih metoda nije efikasna, a možda ima i kontraefekt. Stoga, bolje se okrenuti profesionalnom rješenju. Liqui Moly u svojoj ponudi nudi Marten Spray. Ovo sredstvo, ili bolje rečeno sprej, sprječava nastanak štete od glodavaca na gumenim i plastičnim dijelovima na motornim vozilima. Brzo i jednostavno se primjenjuje, a djeluje odmah. Mješavina aromatskih sastojaka ne šteti okolišu niti škodi životinjama, a možemo čak reći kako poprilično ugodno miriše, bar nama ljudima jer glodavcima zadaje glavobolje. Poprskajte sve plastične i gumene komponente sa svih dostupnih strana, a postupak ponovite svakih 14 dana kako biste bili maksimalno sigurni.M.Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana