Dome slatki dome
BOŽIĆNA ZVIJEZDA POINSETTIA

Cvjeta nakon dugog mraka
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Tijekom božićnih blagdana ova je biljka gotovo neizostavan ukras doma. No, mnogi ljubitelji bilja pomire se s činjenicom da će vrlo uskoro božićna zvijezda postati samo zeleni grm. Međutim, ne mora biti tako jer ako se poinseciji pruže uvjeti koji vladaju u njezinoj postojbini, ona i sljedeće godine može ponovno procvjetati. Naoružajte se strpljenjem i slijedite naše naputke!

U veljači ili početkom ožujka treba odrezati stabljike na visinu od 10 do 12 centimetara, što će potaknuti rast. Poslije tijekom proljeća božićnu zvijezdu treba presaditi u posudu veću za 5 do 7 centimetara od prethodne i smjestiti je uz sunčani prozor. Kada prestane opasnost od kasnih mrazova i kada se noćne temperature dignu iznad 15 stupnjeva Celzijevih, biljka se može iznijeti van – na dvorište ili balkon. U početku je treba staviti na sjenovito mjesto kako bi se priviknula na nove, vanjske uvjete, a poslije se može premjestiti na svijetlo mjesto, ali zaštićeno od izravnih sunčanih zraka. Posudu s biljkom treba redovito okretati kako bi se spriječilo ukorjenjivanje biljke kroz otvore na dnu posude, ali i kako bi cijela biljka dobivala jednako svjetla – u suprotnom će se jedna strana biljke razvijati jače i više nego strana koja je u sjeni, što neće biti baš lijepa slika kada se biljka ponovno unese u kuću.

Redovito otkidanje vrhova

Ako više volite niske biljke s mnogo cvjetova, rukom otkinite vrhove rasta kako biste potaknuli grananje, a poslije i stvaranje većeg broja cvjetova. Preporučuje se da se vrhovi otkidaju svaka 3 do 4 tjedna, ovisno o brzini rasta biljke. Naime, otkida se oko pola centimetra od vrha stabljike uz napomenu da ispod otkinutog mjesta trebaju ostati dva do tri potpuno razvijena velika lista – ovo su smjernice kako biste znali kada je biljka spremna za skraćivanje. To treba nastaviti sve do sredine kolovoza, do kada bi biljka trebala imati zadovoljavajući oblik i dovoljan broj novih grana. Osim toga, biljku treba cijelo ljeto redovito zalijevati i prihranjivati (svaka dva tjedna) kompleksnim hranjivom (20-20-20).

Dolaskom jeseni – unošenje

U jesen prije no što se noćne temperature zraka spuste ispod 13 stupnjeva Celzijevih, božićnu zvijezdu treba unijeti i smjestiti na svijetlo mjesto, najbolje kod južnog prozora. Provjerite ima li kakvih štetnika ili bolesti koji bi se mogli proširiti među ostalim kućnim biljem. Sada se može smanjiti količina hranjiva jer je i rast biljke usporen pod slabijim intenzitetom svjetla u zatvorenom prostoru.

Cvjetanje, odnosno mijenjanje boje lišća kod poinsecije rezultat je reakcije na fotoperiodizam, što znači da se cvjetovi ove biljke formiraju samo ako je dan određene dužine ili, bolje rečeno, kada su noći dovoljno duge. U suprotnom, biljka će i dalje nastaviti rasti, ali neće stvarati cvjetove, a bez toga nema ni crvenih brakteja.

Kako produljiti noć?

Naime, božićna je zvijezda biljka kratkog dana, što znači da, u određenom intervalu, ne smije biti izložena nikakvom izvoru svjetla – čak i svjetlo s ulice može zaustaviti stvaranje cvjetova. Evo strogo čuvane tajne: božićnu zvijezdu treba svaki dan u 17 sati pokriti kartonskom kutijom – sve do 8 sati ujutro. I to počevši od kraja rujna pa sve do 15. prosinca. Umjesto kutije možete koristiti šator od tamne tkanine ili – premjestite biljku u tamni ormar. Budite sigurni da prekrivač ne pušta svjetlo kroz neku pukotinu ili otvor. Tamno razdoblje duže od 12 sati nužno je za formiranje cvjetova.

Stvaranje cvjetova počinje krajem rujna i početkom kolovoza, a sazrijevaju 60 do 85 dana ovisno o varijetetu, temperaturi i jačini svjetlosti. Jednom kad primijetite da su se cvjetovi počeli formirati, a brakteje mijenjati boju, više nije nužno održavati strog režim dugih noći, iako mnogi savjetuju da se zatamnjivanje nastavi sve dok brakteje nisu gotovo potpuno razvijene.

Temperature ne bi trebale noću biti niže od 12,5 stupnjeva Celzijevih, ali ni više od 21 stupanj preko dana. Tijekom dana poinseciji dajte što je više moguće sunčevog svjetla. I uživajte u svojoj božićnoj zvijezdi kojoj je vaša njega ponovno obojila brakteje.R.Sorić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana