Dome slatki dome
SVEČANI DIZAJN

Ugođaj kao da je svaki dan blagdan
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana stvara se poseban ugođaj, koji osjećamo svuda oko nas. Iako većina u njemu uživa isključivo u ovom dijelu godine, postoje i oni koji svečanu atmosferu žele osjećati svakodnevno te je stvaraju uređenjem svoga doma.

Osjećati se kao da je svaki dan blagdan ili praznik - stvara opuštajuće osjećaje. Način uređenja doma sudjeluje u kreiranju svakodnevice svakog pojedinca. Stvaranjem određenog kućnog ambijenta stvaraju se i doživljaji prostora s kojima svakodnevno živimo, a definiraju ih stil uređenja te primijenjeni namještaj i oprema.

Promjene

Ako želite uživati u svečanom ugođaju doma, neće vam trebati previše truda da to postignete. Cilj je odabrati komade namještaja, detalje i dekoracije koji će podići ugođaj iznad svakodnevnog, tj. unijeti promjene u doživljaj prostora. Kako bi prostor postao svečan, ali i elegantan, ne pretjerujte s tipičnim načinima blagdanskog dekoriranja, nego primijenite komade namještaja koji će prostoru dati novu dimenziju.

Dnevni boravak učinite svečanim i elegantnim primjenom regala ili komode za TV u profinjenom dizajnu, obogaćenim rasvjetom, metaliziranim dodatcima ili kristalima. Što je dizajn samog elementa jednostavniji, dekoracije će biti izražajnije. Ako ste ljubitelj minimalističkog uređenja, dekoracija se može svesti na reflektirajuću lajsnu koja uokviruje rubove namještaja.

Ako se odlučite za namještaj manje svečanog izražaja, isti ugođaj možete postići garniturom za sjedenje presvučenom tkaninom s metalik ili sedefastim odsjajem. Profinjenost ćete postići i na klasično presvučenoj garnituri ako uz naslone postavite dekorativne jastučiće obložene finim tkaninama s probranim uzorcima ili svjetlucavim nitima. Postavljanjem jednog ili dva jastučića u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj boji postići ćete odlične efekte. Takve, naglašene jastučiće postavljajte uvijek na jednobojne garniture, a najprofinjeniji efekt dobit ćete u kombinaciji s bijelom.

Vrlo svečan i profinjen može biti klub-stolić, a pogotovo kada odaberete onaj nešto većih dimenzija. Stolići mogu izgledati poput pravih umjetničkih djela, izrađenih u kombinaciji različitih materijala, kao što su drvo, metal, staklo, koža... Igrom materijala, ali i različitim tehnikama obrade stakla postižu se odlični efekti, koji takve stolove pretvaraju u dominantne točke prostora, koje plijene pozornost i podižu ambijent u kojem se nalaze.

Blagovaonica je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa je stoga odlična za stvaranje svečanog ugođaja. Osim za dekorativne detalje, koji su najjednostavniji način za stvaranje takve atmosfere, možete se odlučiti i za konkretniji način, odabir stola i stolica koji će jednostavno ostaviti dojam. Crno-bijele kombinacije, visoki sjaj i koža, uz nešto metalnih efekata, provjerena su formula za stvaranje svečanog ugođaja u blagovaonici.

Ulazni prostor doma idealan je za iskazivanje dobrodošlice svečanim ugođajem ukućanima i svim posjetiteljima. Ako je ulaz u vaš dom prostran i time ostavlja dovoljno slobodnog prostora da se poigrate na takav način, svakako to iskoristite, jer ćete već na samom ulazu postići željene efekte. Profinjenost, glamuroznost ili elegancija na ulaznim vratima ostavljaju poseban dojam, jer ulaz najčešće svi doživljavamo kao nužan prostor za odlaganje obuće i odjeće, a on doista može biti puno više od toga. Postavite atraktivnu fotelju, ogledalo s naglašenim okvirom, komodu metalnog ili reflektirajućeg odsjaja. Samo jedan tako naglašen element dat će ulaznom prostoru sasvim novi karakter.

Visoko uzglavlje

Profinjena, elegantna i svečana može biti i spavaća soba. Osim posteljinom, koja snažno definira ugođaj sobe, dominantan može biti i sam krevet svojim oblikom, veličinom ili uzglavljem. Visoko uzglavlje pruža raznovrsne mogućnosti oblikovanja i dekoriranja, pa tako i stvaranja svečanih ugođaja. Kao i u prijašnjim slučajevima, odabirom materijala u bijeloj boji, s uzorcima ili bez njih, nećete pogriješiti. Jednostavni geometrijski oblici uzglavlja uz diskretne uzorke sedefastog ili metalnog odsjaja pretvorit će krevet u svečanu postelju.

U stvaranju svečanog ugođaja potrebno je naći pravu mjeru kako bi dom bio dovoljno svečan, ali i ostavio prostora za blagdansko dekoriranje, koje će naglasiti da su ti dani u godini ipak posebni...

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike