Autoglas
FORD TRANSIT CUSTOM

Štedljiviji motor, bolja kabina i stil
Objavljeno 26. prosinca, 2017.
Novi FORD TRANSIT CUSTOM počet će se proizvoditi krajem ove godine, a u ponudi će biti veći broj različitih modela

Predstavljen krajem 2012., srednje veliki Transit ubrzo je postao najprodavanije Fordovo lako komercijalno vozilo u Europi. Kako bi zadržao vodeću poziciju, u Fordu su odlučili pripremiti neka poboljšanja. Najvidljivija su poboljšanja eksterijera, s novom rešetkom hladnjaka i novim prednjim svjetlima s LED dnevnim elementima i snažnim HID Xenon farovima. Također značajna poboljšanja odnose se na interijer, odnosno kabinski prostor, koji je nastao pod utjecajem novih putničkih modela ovog proizvođača, posebno Fieste.

Nudi atraktivan, korisnički centriran izgled na koji utječe interakcija korisnika s 'pametnim' uređajima i tabletima. Novi instrument panel sadrži ugodnije materijale i praktične dodatke namijenjene vozačima kojima je kabina zapravo mobilni ured tijekom radnog vremena u vozilu. Pohvale idu promišljenim detaljima poput kukica za jakne i raskošnom uzdužnom pomicanju sjedala, tako da ni najviši vozači nemaju problema s prostorom.

S tehničke strane, tu je novi EcoBlue 2.0-litreni dizelski motor, koji u ECOnetic verziji (105 KS) ostvaruje prosječnu potrošnju od 5,7 l/100 km i emisiju od 148 g/km CO2. Ovaj motor dostupan je i u verzijama sa 130 i 170 KS, a s obzirom na prethodni 2,2-litreni turbodizel, kako tvrde u Fordu, daje više snage, potrošnju prosječno nižu za 13 % te 20 % okretnog momenta više, posebno pri niskim okretajima. Može se isporučiti sa 6-stupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem.

Novi Ford Transit Custom počet će se proizvoditi krajem ove godine, a u ponudi će biti veći broj različitih modela, s dva međuosovinska razmaka, dvije visine karoserije, tovarnim prostorima od 6 do 8,3 m3, ukupnom dopuštenom masom od 2,6 do 3,4 tone te kao van, kombi ili šasija s dvostrukom kabinom. Osim toga, Ford planira ponuditi i verziju sa zračnim ovjesom (Kombi M1), dok bi se ekološki prihvatljivi Plug-in Hybrid (PHEV) trebao pojaviti 2019. godine.

Mato PAVLIČEVIĆ
Potpuna povezivost

Vozaču su na raspolaganju novi displeji i kontrolni paneli, kao i 8-inčni displej osjetljiv na dodir s Fordovim SYNC 3 sustavom za komunikaciju i zabavu. Zahvaljujući njemu, moguće je navigaciju kontrolirati glasovnim komandama, a omogućene su i govorne komande, kao što su: „treba mi gorivo“, „treba mi kava“ ili „nađi adresu“!