Magazin
TJEDNI OSVRT

Ubrzano raspadanje Mosta
Objavljeno 23. prosinca, 2017.

Raspada li se Most, jedno je od ovih dana najčešće postavljanih pitanja u političkim krugovima. Sve je kulminiralo istupanjem iz stranke njihova saborskog zastupnika i bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Ali time se osipanje stranke samo nastavilo, jer već je više istaknutih mostovaca tu famoznu političku platformu napustilo ili se od nje distanciralo.

Čelnik Mosta Božo Petrov i politički tajnik Nikola Grmoja čudom su se čudili nakon Orepićeva odlaska i sve kao da im ništa nije jasno. Iako im je i sam Orepić već poručio da mu je dosta njihova rigidnog desničarenja bez ikakvog smisla. Osim toga riječ je i o višemjesečnim sukobima i izostanku komunikacije, a o čemu svjedoči i Orepićevo pismo od prije nekoliko mjeseci koje je poslao vodećim ljudima Mosta, u kojem je upozorio na neodrživo stanje u stranci i apelirao na sve da se trgnu. Njegovo upozorenje očito nije naišlo na plodno tlo.

Već početkom prosinca slijedio je novi potop. Prema istraživanju Cro Demoskopa, Most ima samo 7,5 posto podrške birača, od nekadašnjih 19 i više. Da stvar za njih bude gora, više nisu treća politička snaga. Prestigao ih je galopirajući Živi zid, koji se popeo na 11 posto podrške. Most je, dakle, u mjesec dana pao s trećeg mjesta na četvrto. U manje od godinu dana pali su iz vlasti u opoziciju, gdje se, očito, nisu uspjeli nametnuti. Iako su mostovci prilično aktivni u Saboru, to im očito nije dovoljno da se opet dodvore javnosti. Agresivni istupi i održavanje stanja stalnog konflikta sa svima, od HDZ-a do SDP-a, jednostavno ne daje rezultate.

A popularnosti sasvim sigurno neće pridonijeti ni posljednji događaji. Iako podjele u Mostu nisu novost, čini se da se sada ljulja i sama jezgra te stranke, o čemu je javno progovorio i Orepić: “Već duže vrijeme nastojim potaknuti na unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to. Naše društvo nalazi se u iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima, smatram da nepotrebna konfliktna politika nema prostora ni vremena i treba je zamijeniti jasnom, korisnom, životnom politikom”, rekao je Orepić.

Ipak, Most je i dalje relativno mlada stranka koja se još uvijek može pozicionirati u hrvatskom političkom prostoru. Olakotna im je okolnost što nisu premreženi aferama i istrošenim kadrom kao HDZ ili SDP. No na ruku im ne ide što su dva puta imali priliku. I oba puta pogriješili, pa ostavili dojam nesnalaženja.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike