Tehno
TEST: PANASONIC G9

Sjajan fotoaparat za profesionalce
Objavljeno 22. prosinca, 2017.
Isprobali smo jedan od najboljih fotoaparata ovog proizvođača koji oduševljava vrlo bogatom opremom i mogućnostima

Novi Panasonicov model G9 je, uz prije nekih godinu dana predstavljeni GH5, najbolji i najopremljeniji Panasonicov fotoaparat. Ono što ih razlikuje – dok je model GH5 do vrha nakrcan značajkama namijenjenima jednostavnom snimanju i obradi 4K videozapisa visoke kvalitete, kod G9 je video stavljen u drugi plan, a u prvom planu je fotografija. To je rezultiralo i nešto nižom cijenom, iako je s preporučenih 1899 eura na europskom tržištu u kitu s objektivom (u Hrvatskoj će u prodaju uskoro, kada će se znati i cijene) i dalje izvan dosega fotografa amatera. No jasno, ovo je uređaj za one koji će ga znati najbolje i iskoristiti, pa i opravdati ovako veliko ulaganje.

Samo oštro

G9 opremljen je istim Micro Four Thirds Live MOS senzorom od 20,3 megapiksela kao i GH5 te ima ugrađen sustav stabilizacije slike u 6,5 koraka koji vam omogućuje bilježenje zaista oštrih fotografija čak i pri niskim brzinama zatvarača i povećanoj ekspoziciji.

Nova značajka ovog modela je način rada High Resolution u kojem bilježi fotografije razlučivosti ekvivalentne 80 megapiksela – ovaj trik postiže kombiniranjem 8 slika zabilježenih u izuzetno brzom slijedu. Iako većini korisnika neće biti potreban, ovakav način rada može dobro doći prilikom studijskog fotografiranja za profesionalni tisak.

Kvaliteta fotografija je očekivano vrhunska – bez obzira na to u kojim smo uvjetima fotografirali i što smo slikali, G9 nije nas razočarao. Eventualne zamjerke koje možemo uputiti sastoje se u ISO rasponu koji bi mogao biti nešto veći, čime bi se i potencijal za još kvalitetnije fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja povećao. Aparat je opremljen naprednim sustavom automatskog fokusiranja u nekoliko načina, od kojih posebno dobro dođe 1-Area AF u slučajevima kad vam je zaista potreban precizan fokus. Na automatsko određivanje ekspozicije nemamo primjedbi – svoj posao uređaj tu odrađuje izvrsno.

Upravljanje na dodir

Fotoaparatom upravljate preko LCD-a osjetljivog na dodir dijagonale 3 inča, kroz poznato Panasonicovo sučelje. Voljeli bismo da je taj zaslon nešto veći, no to je ujedno i jedina zamjerka na ergonomiju ovog fotoaparata.

Ugrađeni dodatni LCD zaslon na vrhu aparata olakšava pogled na trenutno aktivne postavke. Fotografije se snimaju na SD kartice (G9 ima dvostruki utor), a za lakše dijeljenje aparat ima ugrađene Wi-Fi i Bluetooth. Bavite li se fotografijom profesionalno, G9 vas zasigurno neće razočarati, a i cijena mu je niža od mnogih konkurenata u klasi.

Što nam se sviđa:

Kvaliteta fotografija, ugrađeni dodatni LCD zaslon, ergonomija, Bluetooth + Wi-Fi.

Što nam se ne sviđa:

ISO raspon bi mogao biti veći

Dojam za kraj:

Sjajan uređaj za sve koji se profesionalno bave fotografijom.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...