Dome slatki dome
DIZAJN - BLAGDANI

Blagdansko dekoriranje unosi poseban šarm u vaš životni prostor.
Objavljeno 21. prosinca, 2017.

Blagdansko vrijeme donosi poseban ugođaj i raspoloženje, a većina ljudi ih želi unijeti i u vlastiti dom. Tradicija dekoriranja je duga i različita u pojedinim krajevima, a predmeti koji se najčešće koriste kao dekorativni elementi u interijeru i eksterijeru su adventski vijenci, božićna drvca, kuglice, lampice, svijeće itd.

Blagdansko dekoriranje unosi poseban šarm i opuštajuću atmosferu u vaš životni prostor.

Cilj ovakvog dekoriranja je naglašavanje posebnog slavljeničkog raspoloženja, pa su i dekorativni elementi uglavnom izrađeni u sjajnim, reflektirajućim i bljeskavim bojama i obradama.

Ovakvi predmeti zasigurno pojačavaju doživljaj, ali istovremeno i mogućnost prekoračenja dopadljivog ukrašavanja, koje često rezultira upravo suprotnim efektom – neukusnom nakićenošću. Težnja da se sa što većim, brojnijim i osvjetljenijim dekorativnim elementima u zajedničkoj kombinaciji izrazi slavljeničko raspoloženje je pogrešna, jer previše blještavila i boja ne dopušta isticanje pojedinih interesantnih detalja, koji se gube u konfuznoj cjelini. Osim blagdanske i slavljeničke, cilj je stvaranje i svečane atmosfere, koju nužno prate elegantne i bojama usklađene dekoracije.

Manje je više

Poznati arhitekt Mies Van der Rohe davno je izrekao: “Manje je više”, misleći pri tome na arhitektonsko oblikovanje, ali njegovu izreku bismo mogli doslovno primijeniti i kada je riječ o božićnom i novogodišnjem dekoriranju. Elegantne i decentne dekoracije stvorit će puno dojmljiviju atmosferu u vašem domu od prevelikog blještavila i kićenosti.

Dojam možete pojačati i unošenjem blagdanskog raspoloženja u sve dijelove vašeg doma. Pri tome je dobro imati ideju o načinu dekoriranja, koju ćete provući kroz sve prostorije na način da definirate stil, boju i dekorativne elemente koji mogu biti u različitim veličinama.

Ako ste npr. ljubitelj božićne zvijezde, mogli biste ju iskoristiti kao osnovni element dekoracije prostora.

Dekoriranje polica ili komoda, stola za ručavanje u kombinaciji s crvenim bobicama i svijećama do ukrašavanja božićnog drvca božićnim zvijezdama – ideja je koju svakako trebate isprobati! Vrlo interesantna i dopadljiva ideja je dekoracija voćem u kombinaciji s drugim tipičnim dekorativnim predmetima.

Elegantno drvce

Dekoraciju možete upotpuniti elegantno ukrašenim božićnim drvcem i decentnom rasvjetom.

Kao dekorativni element možete upotrijebiti i češere koje se idealno uklapaju u pojačavanje zimskog i blagdanskog ugođaja.

Povezivanje postojećih boja interijera s bojama dekoracije sigurno će biti dobra kombinacija.

Mogućnosti ukrašavanja su bezbrojne, a svaka za cilj ima samo jedno – da se upravo vi i vaša obitelj osjećate blagdanski i ugodno u okruženju svog doma. Stoga, odaberite upravo onaj stil koji će vas ispuniti zadovoljstvom...

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.

Odaberite upravo onaj stil koji će vas ispuniti zadovoljstvom...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana