Učionica
SAFETYCER

Počeo projekt čiji je cilj smanjenje kontaminacije žitarica gljivičnim patogenima
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Tijekom 9. i 10. studenoga 2017. u Bukureštu je održan početni sastanak Erasmus+ KA2 projekta "Strategije sprječavanja i smanjenja utjecaja kontaminacije gljivama na kvalitetu žitarica i sigurnost hrane" (Strategies to predict, prevent and reduce the effect of fungal contamination on cereals quality, production and food safety), skraćenog naziva SAFETYCER.

Svake godine veliki broj usjeva žitarica mogu napasti gljive na polju i tijekom skladištenja, što dovodi do značajnih financijskih gubitaka te šteta za zdravlje ljudi i životinja. Danas se zbog klimatskih promjena i zagađenja okoliša iz različitih izvora sve češće proizvode žitarice koje ne zadovoljavaju kvalitetom i zbog toga SAFETYCER projekt ima za cilj razviti i u praksi provesti preventivne mjere u cilju smanjenja kontaminacije/zaraze žitarica gljivičnim patogenima za sve zemlje partnere projekta. Plan je razviti nastavne planove i priručnik za tečaj, te obučiti 70 zaposlenika s nižom razinom obrazovanja (10 tehnologa i 60 radnika) teoretskom i praktičnom nastavom kroz 11 tečajeva tijekom pet dana. Nositelj projekta je udruga ROMPAN (The Romanian employers' league of the milling, bakery and flour based products industry) iz Bukurešta, a partneri su, uz Poljoprivredni fakultet u Osijeku, i University of agricultural sciences and veterinary medicine of Banat iz Temišvara u Rumunjskoj, Universita degli studi di Bari Aldo Moro iz Italije te Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu iz Srbije. Projekt SAFETYCER financiran je iz programa Erasmus+: Ključna aktivnost 2 (KA2) - Strateška partnerstva, a proračun mu ukupno iznosi 114.640 eura. Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pripalo je 18.355 eura.

Jasenka ĆOSIĆ, Karolina VRANDEČIĆ, Daniel HAMAN
Možda ste propustili...

IZV. PROF. DR. SC. BORIS CRNKOVIĆ DEKAN EKONOMSKOGA FAKULTETA U OSIJEKU

„Studenti su najveća snaga našega fakulteta“

VIŠE OD 150 SUDIONIKA NA NATJECANJU STARTUP WEEKEND STUTTGART

Studentice Odjela za kulturologiju dobile nagradu za najbolju prezentaciju poduzetničke ideje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN PROJEKT „EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA“

Sveučilište u Osijeku osmislit će programske sadržaje za obnovljen objekt Stare pekare u Tvrđi

2

UKUPAN BROJ STUDENATA NA SASTAVNICAMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

Na Sveučilištu u Osijeku upisano je 16 539 studenata

3

MARINA ČOVIĆ, NOVA STUDENTSKA PRAVOBRANITELJICA:

Želim postići da se na svim osječkim sastavnicama ujednače prakse vezane uz zaštitu studentskih prava