Učionica
SURADNJA ODJELA ZA KULTUROLOGIJU I MATICE HRVATSKE - OGRANAK OSIJEK

Predstavljen posljednji broj Književne revije sa središnjom temom "Ostanak"
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Dana 19. rujna 2017. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku održana je promocija posljednjeg broja časopisa Književna revija (2-3./2017.) sa središnjom temom "Ostanak".

Posljednji broj Književne revije, časopisa Matice hrvatske – ogranak Osijek, predstavili su doc. dr. sc. Ivan Trojan, glavni i odgovorni urednik (Filozofski fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Tatjana Ileš, zamjenica glavnog urednika, te doc. dr. sc. Lucija Ljubić (obje nastavnice Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku) i Doris Pavlović, koje su autorice studije "Oblikovanje kulturnog identiteta hrvatskih iseljenika u Dublinu". Navedena studija nastala je na osnovi proširenja diplomskog rada Doris Pavlović na Odjelu za kulturologiju pod mentorstvom doc. dr. sc. Lucije Ljubić. "Tema je iznimno aktualna. Pribavljene podatke valjalo je protumačiti, interpretirati i vidjeti ih u svjetlu aktualnih teorija kojima danas raspolažu stručnjaci i koji se bave ne samo demografskom politikom nego i općenito kulturalnom teorijom, pitanjem globalizacije, formiranja identiteta i slično", naglasila je docentica Ljubić. "Ideja se u prvom redu rodila jer je tema bliska svima nama, pogotovo ovdje u Slavoniji. Trend odlazaka u Dublin i Irsku rapidno je porastao s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tako da u četiri puta kraćem razdoblju imamo četiri puta više iseljenih", dodala je Pavlović, naglasivši kako do sada nije bilo sličnih istraživanja o temi iseljenika u Dublin. Glavni urednik Trojan istaknuo je da već treći put uspješno surađuju s Odjelom za kulturologiju, a ova suradnja potvrđuje kako Književna revija mora biti otvorena ne samo svim umjetnostima nego i institucijama koje se vežu uz Sveučilište u Osijeku.

Stjepan Filipović
Možda ste propustili...

TRADICIONALAN DOGAĐAJ U ORGANIZACIJI STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Studentska roštiljada 17. svibnja uz Lyru i Zabranjeno pušenje

NASTAVLJENE AKTIVNOSTI U OKVIRU ZNANSTVENOGA FORUMA POLJOPRIVREDNOGA FAKULTETA U OSIJEKU

Niz javnih predavanja i predstavljanja s različitim zanimljivim temama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN PROJEKT „EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA“

Sveučilište u Osijeku osmislit će programske sadržaje za obnovljen objekt Stare pekare u Tvrđi

2

UKUPAN BROJ STUDENATA NA SASTAVNICAMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

Na Sveučilištu u Osijeku upisano je 16 539 studenata

3

MARINA ČOVIĆ, NOVA STUDENTSKA PRAVOBRANITELJICA:

Želim postići da se na svim osječkim sastavnicama ujednače prakse vezane uz zaštitu studentskih prava