Učionica
ZAVRŠEN PROJEKT "SPREMNI NA KLIMATSKE PROMJENE"

Studenti FOOZOS-a ukazali na problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Projekt "Spremni na klimatske promjene" nastao je u suradnji Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS), Općine Brodski Stupnik te Udruge Zlatnik iz Staroga Slatinika.

Ovaj mikroprojekt dio je većega europskoga projekta LADDER u kojemu sudjeluje 26 partnera i 20 suradnika iz 18 zemalja članica Europske unije i 17 zemalja koje nisu članice. Projekt LADDER usmjeren je na obrazovanje za održivi razvoj, podizanje svijesti o aktualnim problemima te osnaživanje suradnje između lokalnih vlasti i organizacija civilnoga društva. Unutar ponuđenih sedamnaest milenijskih ciljeva u sklopu LADDER projekta mogli su se prijaviti mikroprojekti kojima bi se podigla svijest o određenom problemu. Studenti FOOZOS-a prepoznali su problem u svojoj lokalnoj zajednici, a to je onečišćenje zraka u Slavonskome Brodu te su kroz projektni prijedlog "Spremni na klimatske promjene" (Prepared for Climate Change) pokušali biti dio promjene za zdraviji i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici. Projekt je zadovoljio sve projektne kriterije i dobio zeleno svjetlo za provedbu koja je trajala dva mjeseca - rujan i listopad 2017. Cilj je projekta bio obrazovati učenike mlađe školske dobi i njihove roditelje te širu javnost o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama za društvo.

Svi projektni ciljevi uspješno su ostvareni. Studenti su ovim projektom još jednom pokazali kako je za promjene najvažnija zajednička suradnja te upornost, a svoje znanje i želju za promjenom postojećega stanja u lokalnoj zajednici pokazali su svojom projektnom idejom.

Tanja Đurić
Niz projektnih aktivnosti

Projekt je uključio niz projektnih aktivnosti. To su bile: uvodna konferencija za novinare 6. rujna; Znanstveni dan 16. rujna u Istri, odnosno boravak učenika osnovnih škola iz Općine Brodski Stupnik u Znanstveno-edukacijskome centru Višnjan i Zvjezdarnici Tičan te posjet akvariju i terariju u Poreču; znanstvene i kreativne radionice 30. rujna i 7. listopada u osnovnim školama na području Općine Brodski Stupnik i Starog Slatinika te završna izložba dječjih radova 14. listopada u Starome Slatiniku.

Možda ste propustili...

PROJEKT „ISTRAŽIVANJE BEACONA U SVRHU IZGRADNJE MREŽE KRETANJA – RAZVOJ PLATFORME ZA URBANU MOBILNOST“

FERIT Osijek i Trilix d.o.o. razvijaju platformu za urbanu mobilnost

ODRŽANA JOŠ JEDNA EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

Ove godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, iduće godine i u Osijeku