Učionica
VIDEOKONFERENCIJA U OKVIRU HRVATSKO-ŠVICARSKOG PROGRAMA ISTRAŽIVANJA 2017. - 2023.

Hrvatski i švicarski znanstvenici zajedno će provoditi istraživanja
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Dana 30. studenoga 2017. godine održana je videokonferencija u povodu otvorenog poziva na natječaj za Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. - 2023. Hrvatske zaklade za znanost i Švicarske nacionalne zaklade za znanost.

Videokonferencija je održana na Sveučilištu u Zagrebu, a moglo joj se pristupiti i dislocirano na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Medicinskom fakultetu u Rijeci i Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U sklopu videokonferencije predstavnik Švicarske nacionalne zaklade za znanost Timothy Ryan održao je prezentaciju Hrvatsko-švicarskog programa istraživanja 2017. - 2023. Jedno od odabranih područja suradnje Švicarske s Hrvatskom su znanstvena istraživanja, zbog čega je i razvijen ovaj program. On odgovara na potrebe hrvatske znanstvene zajednice za jačanjem međunarodne integracije te posebice za razvijanjem suradnje sa znanstvenicima iz zemalja zapadne Europe. Ovaj cilj ostvaruje se pokretanjem istraživačkih kapaciteta u Švicarskoj i Hrvatskoj te kroz financiranje znanstvene suradnje i istraživanja u okviru zajedničkih istraživačkih projekta između Švicarske i Hrvatske.

Zajednički istraživački projekti omogućit će hrvatskim znanstvenicima da, zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Istraživanje će se provoditi na hrvatskim i švicarskim znanstvenim institucijama. Pri tome je švicarski glavni istraživač odgovoran za podnošenje prijave projektnog prijedloga, a za njega se primjenjuju opći kriteriji prihvatljivosti koje je definirala Švicarska nacionalna zaklada za znanost. Za hrvatskog glavnog istraživača primjenjuju se opći kriteriji prihvatljivosti koje je propisala Hrvatska zaklada za znanost. Projekt se odnosi na sva područja znanosti.

Klaudija KULEŠEVIĆ
Rok za prijavu – 19. siječnja 2018. godine

Natječaj je raspisan 9. listopada 2017., a rok za prijavu projekata je 19. siječnja 2018. u 17 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Proračun programa za projekte iznosi 4.203.000 švicarskih franaka. Najveći iznos financiranja po projektu iznosi 400.000 švicarskih franaka (švicarskom partneru može se dodijeliti najviše 50 % od ukupnog iznosa potpore), a trajanje financiranja projekta je do tri godine. Okvirni početak provedbe projekta je listopad 2018. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana