Učionica
KAKO SU SE PREDSTAVILE SASTAVNICE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Uložen veliki kreativni trud u prezentacije na izložbenim štandovima
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Vezani članci

21. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Tradicionalno predstavljena znanja i mogućnosti sveučilišnih sastavnica

Smotra je bila izvrsna prilika maturantima upoznati se s dostignućima u pojedinim znanstvenim područjima i opremljenosti pojedinih fakulteta. Kako bi pružili što bolji uvid u mogućnosti, predstavnici sastavnica uložili su primjetan kreativni napor i trud u prezentacije u izložbenim prostorima. Fakulteti, sveučilišni odjeli i Umjetnička akademija zainteresiranima su ponudili prije svega osnovne informacije o dostupnim studijskim programima i uvjetima upisa, ali potencijalne studente nastojali su zainteresirati često vrlo zanimljivim prezentacijama i kreativnim pristupom. Pregled viđenoga donosimo redom, prema sastavnicama.

l Ekonomski fakultet u okviru svog izložbenog prostora osigurao je razna objavljena izdanja, a na laptopu su puštane prezentacije o studijskim programima. Kako bi se maturanti osjećali što ugodnije, pripremljene su slastice i grickalice.

l Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija uz ogledne primjere laboratorijske opreme koja se koristi tijekom studiranja, prikazao je nekoliko reprezentativnih studentskih maketa koje su u protekle dvije godine izrađivane u okviru internog studentskog natječaja Pro-Student. Putem uobičajenih promotivnih materijala i digitalnih medija vezanih za studijske programe i uvjete upisa, promoviran je i, u Hrvatskoj jedinstveni, diplomski studij automobilskog računarstva i komunikacija. Pritom svakako treba izdvojiti i prezentaciju opreme za virtualnu stvarnost za koju je asistent Denis Vajak, također u okviru natječaja Pro-Student, izradio aplikaciju s pomoću koje suposjetitelji Smotre mogli "virtualno prošetati" predvorjem zgrade fakulteta.

l Filozofski fakultet osigurao je letke i brošure, kao i projekcije edukativnih filmova o studijskim programima i ostalim relevantnim informacijama važnima budućim studentima. Maturantima su vjerojatno najzanimljivije bile snimke izjava trenutačnih studenata o vlastitim iskustvima studiranja na Filozofskom fakultetu.

l Građevinski fakultet se, kao i prethodnih godina, predstavio na Smotri kao jedna od istaknutih platformi istočne Hrvatske za stjecanje znanja i vještina u tzv. STEM području s ciljem privući što veći broj učenika zainteresiranih za tehničke znanosti na upis jednog od ponuđenih studijskih programa i smjerova. Detaljne informacije o tome što nudi Građevinski fakultet Osijek bilo je moguće saznati iz brošura i letaka s informacijama za upise koje su pripremili zainteresiranima, ali još bolje u neposrednom razgovoru s nastavnicima i studentima i kroz interakciju sa studentskim praktičnim radovima i maketama. Atmosfera učenja kroz zabavu i primjenu naučenog prenesena je budućim studentima kroz virtualnu realnost i "šetnju" po nekoj od poznatih svjetskih metropola koje svjedoče o tisućljetnoj graditeljskoj tradiciji. Predstavljanje Građevinskog Fakulteta Osijek na 21. Smotri proteklo je tako u ozračju dobrodošlice budućim studentima.

l Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu maturante je nastojao zainteresirati slikama s raznih događanja širokog spektra ponuđenih izvannastavnih aktivnosti koje svjedoče zajedništvu studenata. Prednosti studiranja na KBF-u profesori i studenti prikazali su prezentacijom fundamentalnih teoloških knjiga i videoisječcima te promotivnim materijalima, brošurama, rasporedom akademske godine, prikazom slika sa zajedničkih studentskih događanja, izvannastavnih aktivnosti, putovanja i hodočašća.

l Medicinski fakultet predstavili su studenti svih studijskih smjerova. U svom reprezentativnom izdanju, noseći službene uniforme, studenti su zajedničkim radom posjetiteljima prikazali vještine poput mjerenja krvnog tlaka, te razine šećera u krvi. Na izložbenom prostoru prezentirane su informacije o širokom spektru mogućnosti koje Medicinski fakultet pruža tijekom studiranja, od odlaska na međunarodne razmjene, do različitih kongresa i edukacijskih tribina.

l Na izložbenom prostoru Poljoprivrednog fakulteta prezentirani su brojni zabavni i animirajući sadržaji te sve bitne informacije budućim brucošima. Podijeljene su brošure fakulteta i informacije o uvjetima upisa, o studijskim programima, o njihovom trajanju, te poslovima za koje ih pojedini studiji osposobljavaju. Budući studenti mogli su vidjeti i eksponate fakulteta u obliku prepariranih vukova, jarebica i sličnih životinja. Organizirana je nagradna igra s pitanjima vezanima uz poljoprivredu i njezine djelatnosti. Zašto fakultet nije samo učenje prezentirano je kroz promotivni video te projekte i izvannastavne aktivnosti u kojima može sudjelovati svaki student.

l Pravni fakultet na svojem izložbenom štandu predstavio je nove promidžbene materijale te upoznao maturante s uvjetima upisa i programom svojih sveučilišnih i stručnih studija prava i upravnog prava. Osim toga, budući da su se studenti mogli upoznati s radom pravne, pravno-ekonomske i zelene pravne klinike kao oblicima praktičnog podučavanja i razvijanja vještina koje studentima omogućuju lakše zapošljavanje i brzo snalaženje u poslovima za koje ih pojedini studiji osposobljavaju. U izložbenom prostoru također su predstavljeni materijali u vezi EU-a i Europskog dokumentacijskog centra Pravnog fakulteta, kao jednog od pet europskih dokumentacijskih centara smještenih u RH. Predstavljena je i Zelena knjižnica, odnosno aktivnosti koje knjižnica PFO podupire i razvija kada je posrijedi osvješćivanje korisnika o zaštiti okoliša i održivog razvoja. Budući studenti upoznavali su se i s radom studentskih udruga koje djeluju na PFO promičući najviše standarde i kvalitetu studija. Posjetiteljima je prezentirana opremljenost fakulteta informatičkom i drugom znanstvenom-nastavnom opremom te je prikazan dokumentarni film o Pravnom fakultetu Osijek. Posjetiteljima su dijeljeni i sitni suveniri s logom Fakulteta.

l Izložbeni prostor Prehrambeno-tehnološkog fakulteta prezentirao je programe obrazovanja na preddiplomskom sveučilišnom studiju Prehrambena tehnologija i diplomskim sveučilišnim studijima Prehrambeno inženjerstvo, Procesno inženjerstvo i Znanost o hrani i nutricionizam. Zainteresiranim posjetiteljima dijeljene su pozivnice za "Noć znanosti". Također je za posjetitelje izložbenog prostora organiziran i kviz, a kao nagradu za pokazano znanje podijeljene su prigodne nagrade. U interakciji posjetitelja sa zaposlenicima i studentima fakulteta prenošena su iskustva studenata o studentskom životu, radu na fakultetu i mogućnostima daljnjeg usavršavanja i školovanja. Zaposlenici i studenti dijelili su promidžbene materijale, a izložbeni prostor krasila su različita tiskana izdanja.

l Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu na Smotri Sveučilišta predstavio je eksponate završnih radova iz prethodnih godina, kao i primjere manjih mjernih uređaja, opreme i instrumenata. Zainteresiranim posjetiteljima izložbenog prostora usmeno su prezentirane informacije, te su podijeljeni informativni letci o studijskim programima.

l Sasvim prikladno, vrlo živahno ozračje bilo je oko izložbenog prostora Umjetničke akademije koji je bio ispunjen promidžbenim materijalima kao što su plakati, izdane knjige, letci i druge informacije za studente. Postavljen je laptop s promotivnim videouratcima studenata UAOS-a, izložene su lutke i glumački kostimi, studenti Likovne kulture predstavili su se slikama, crtežima i skulpurama, a studenti glazbenih smjerova izvodili su pozadinsku glazbu.

l Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo novoosnovana je sastavnica Sveučilišta u Osijeku. Studijski programi predstavljeni su letcima i brošurama, a izložbeni prostor isticao se maketama čeljusti.

l Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku predstavljen je različitim promidžbenim materijalima. Budući studenti mogli su se informirati o programima studija na osnovu tiskanih materijala Vodiča za studente, te dodatnoj knjižici sa sažetim informacijama o fakultetu. Na izložbenom prostoru također su bili dostupni bedževi, straničnici i kemijske olovke. Osim promidžbenih materijala prikazan je i videomaterijal, te primjeri izdavačke djelatnosti fakulteta. Sve ostale informacije pružale su studentice učiteljskog i predškolskog studija.

l Odjel za fiziku predstavljen je s nekoliko zanimljivih demonstracijskih pokusa kojima su ilustrirani neki fizikalni zakoni, ili je pokazano kako se fizikalni princip može praktično iskoristiti. Pokuse su mogli izvoditi i sami učenici.

l Na izložbenom štandu Odjela za biologiju zainteresirani posjetitelji mogli su vidjeti demonstracijske pokuse, mikroskopirati i samostalno pripremiti preparate. Oni koji su željeli imali su priliku testirati svoje znanje iz biologije, razgledati materijale koji studenti koriste na vježbama te postati znanstvenici na jedan dan kako bi se uvjerili koliko biologija može biti zabavna.

l Izložbeni prostor Odjela za kemiju ove godine uređen je ponešto drugačije. Budući studenti i ostali posjetitelji mogli su, osim kemijskih elemenata, periodnog sustava i studentskih postera koji su dominirali izložbenim prostorom, kroz jedan dio izložbenog prostora osjetiti i božićno raspoloženje i ozračje. Ono što je svakako prizivalo buduće studente i posjetitelje bili su pokusi koji su se ove godine radili isključivo sa suhim ledom koji stvara sumaglicu i niski dim. Svaki posjetitelj mogao je kušati božićne kekse u obliku kemijskih elemenata koje su izradili naši studenti. Na izložbenom prostoru također se moglo pronaći hologram, 3D prikaz molekula, a uz virtualnu šetnju mogli su se vidjeti laboratoriji. Podijeljeni su i prigodni promidžbeni materijali kao što su kemijske olovke, periodni sustav/kalendar, te sažet vodič o Odjelu za kemiju u kojem se mogu pronaći sve informacije o studijskim smjerovima, što sve studenti mogu očekivati od studija, koje će kompetencije i vještine steći, te gdje se mogu zaposliti po završetku određenog smjera.

l Odjel za matematiku na Smotri Sveučilišta predstavili su asistenti koji su, osim što su pripremili izložbeni prostor, cijelo vrijeme Smotre organizirali dežurstva kako bi zainteresirane buduće studente mogli što bolje informirati o studiranju na Odjelu. Osim asistenata, u dežurstva su bili uključeni i studenti koji su vrlo rado podijelili svoja iskustva studiranja. Za posjetitelje Smotre pripremljeni su letci o studijskim programima te o uvjetima upisa i kompetencijama koje diplomirani studenti imaju nakon završetka pojedinog smjera. Posjetitelji su također mogli pogledati knjige čiji su autori nastavnici Odjela za matematiku te zadnja izdanja časopisa Osječki matematički list koji je, između ostaloga, namijenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola. U okviru izložbenog prostora za posjetitelje je pripremljena prezentaciju sa zanimljivim matematičkim zadacima te logičke igre sudoku i kakuro, a sve one koji su uspješno riješili zadatke nagrađeni su prigodnim slatkim nagradama. Iznimno je ove godine na štandu Odjela za matematiku bio izložen robot kojim su zainteresirani posjetitelji mogli upravljati putem http protokola.

l Odjel za kulturologiju predstavio se se pomoću tiskanih promotivnih materijala i audiovizualne prezentacije. Predstavljena su i tiskana izdanja Odjela, kao i studentski časopis te studentski radovi. Na izložbenom prostoru bila je izložena i videokamera kojom su studenti zainteresiranim posjetiteljima demonstrirali načine rada s kamerom.

Osim u izložbenim prostorima fakulteta i odjela, posjetitelji su se na štandovima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Studentskog centra u Osijeku, Studentskog centra u Slavonskom Brodu, Studentskog zbora i studentskih udruga mogli upoznati i s ništa manje važnim informacijama o uvjetima smještaja u Osijeku tijekom studija i studentskom životu, ali i mogućnostima zapošljavanja u pojedinim strukama i novim radnim uvjetima koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke.

Možda ste propustili...