Novosti
TRAGEDIJA U MISIJI NATO-A U LITVI

Hrvatski vojnik u Litvi preminuo od infarkta ili moždanog udara
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Hrvatski vojnik, 41-godišnji Mario Pavišić, preminuo je 12. prosinca u vojarni Rukla u Litvi, gdje se nalazio kao pripadnik 1. hrvatskog kontingenta u okviru u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a. Kako je objavilo Ministarstvo obrane, vojniku je pozlilo, nakon čega mu je u vojarni pružena liječnička pomoć, no, unatoč pokušaju reanimacije, preminuo je.

Vojni ordinarij Jure Bogdan izjavio je kako je, prema dostupnim informacijama, smrt vojnik nastupila iznenada, vjerojatno od infarkta ili moždanog udara.

- Nemam detaljnije informacije, čuo sam da je vojnik preminuo iznenada, nakon objeda - rekao je Bogdan.

Prvi hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu poslan je u studenome, gdje sudjeluje u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU). Hrvatski kontingent u Litvi smješten je na vojnom poligonu Rukla, 110 kilometara sjeveroistočno od Vilniusa.

Tijelo vojnika transportnim zrakoplovom iz Litve prevezeno je u Hrvatsku već u srijedu poslijepodne, u u zagrebačku vojnu bazu Pleso. Zamolbu litavskom ministru obrane i načelniku Glavnog stožera za prijevoz posmrtnih ostataka pripadnika Oružanih snaga RH uputili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, na što je litavska strana pozitivno i brzo odgovorila. Krstičević i Šundov zato su izrazili zahvalu litavskim Oružanim snagama. Liturgijski obred ispraćaja umrloga pripadnika OS RH održao je biskupski vikar za pastoral i vojni kapelan MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo, ističe se u priopćenju MORH-a. Uz obitelj umrlog Marija Pavišića, dočeku su nazočili i ministar Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednik 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” bojnik Mario Mlinarić, počasni vod od 40 pripadnika bojne “Tigrovi” te pet pripadnika Oružanih snaga Republike Litve, četiri pripadnika posade litavskog zrakoplovstva i četiri pripadnika 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti eFP u Republici Litvi, navode iz MORH-a. Po nalogu županijske državne odvjetnice posmrtni ostatci umrlog pripadnika OS RH bit će upućeno na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. Četrdesetjednogodišnji Mario Pavišić, pripadnik “Tigrova” na dužnosti vozača, bio je sudionik Domovinskog rata, a u sastavu Oružanih snaga RH je od 1996. godine.

Šundov je ustvrdio da su OS RH poduzele sve potrebne mjere, svaki njihov pripadnik obavio je liječnički pregled i ispunio sve druge potrebne kriterije kako bi bio raspoređen na zadaću u Litvi. Upitan o saznanjima što se dogodilo Pavišiću, Šundov je odgovorio kako je to smrt koja je vjerojatno nastupila prirodno. Krstičević je na upit kako je osobno doživio tu vijest odgovorio da “uvijek smrt hrvatskog vojnika nije laka”. D.Pav./H

VOJNICI I KAPELAN VRAĆENI KUĆI NAKON ALKOTESTIRANJA

Vojni ordinarij Jure Bogdan je na novinarski upit potvrdio da je jedan hrvatski vojni kapelan zbog konzumacije alkohola udaljen iz misije NATO-a u Poljskoj. Kaže kako mu je zasmetalo korištenje pojma “alkoholizirano stanje” u člancima o tri vojnika i vojnom kapelanu u kojih je utvrđena prisutnost alkohola i za koje je pokrenut postupak njihova povratka u Hrvatsku. “To znači da je čovjek bio pijan, no to nije točno”, istaknuo je Bogdan i dodao da se ne može sjetiti koliki je broj promila utvrđen na alkotestiranju hrvatskih vojnika i kapelana. Opovrgnuo je tvrdnje o bilo kakvom pretjerivanju u alkoholu. “Ne vidim tu nikakav veliki problem i ništa dramatično, ali prekršeno je pravilo da se ne pije”, objasnio je Bogdan razloge povlačenja iz Poljske vojnog kapelana koji je “pao na alkotestiranju” u Poljskoj.

Mirko Šundov

načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

OS RH su poduzele sve potrebne mjere, svaki njihov pripadnik obavio je liječnički pregled i ispunio sve druge potrebne kriterije kako bi bio raspoređen na zadaću u Litvi.